TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

DAVIDOVIĆ PRED SE O PRIMERIMA DOBRE PRAKSE IZ SRPSKE MIGRANSTKE POLITIKE (VIDEO)

Lokalne i regionalne vlasti zaista mogu da promene živote mladih migranata a u ubudućnosti treba najviše da se radi na obrazovanju i integraciji, kaže za Zonu plus članica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Dušica Davidović, inače zamenica gradonačelnice Niša. Davidović je o migrantskoj politici  Srbije i grada Niša ali i ostalih evropskih država  govorila na Kongresu održanom u Briselu. Svojim kolegama je kao  primere dobre prakse iz Srbije navela kako se mladim migrantima može pružiti podrška u njihovom prelasku u odraslo doba.

 

Članica Kongresa Dušica Davidović: Lokalne i regionalne vlasti zaista mogu da promene živote mladih migranata

Učešće na panelu „Evropske, nacionalne i lokalne politike i kontekst“ u okviru međunarodnog pokretačkog događaja „Samopouzdanje puni 18 godina – podrška deci migranata i izbeglica u tranziciji u odraslo doba“ 18. aprila 2023. u Evropskom omladinskom centru u Strazburu uzela je i članica Kongresa zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović koja je istakla odgovornost gradonačelnika, gradskih većnika i regionalnih predstavnika da olakšaju tranziciju mladih izbeglica u odraslo doba.

Čim napune 18 godina, njihova promena pravnog statusa dovodi do neizvesnosti, a od mnogih se očekuje da se vrate u nepoznate gradove u svojim zemljama porekla, dok drugi moraju da se prilagode samostalnom životu u svojim sredinama poručila je Davidović. Ona napominje da mnoge usluge koje mogu olakšati ovu tranziciju, kao što su stanovanje, obrazovanje i zdravstvena zaštita, spadaju u nadležnost lokalnih i regionalnih vlasti. Predstavila je rad Kongresa na podršci evropskim gradovima, gradovima i regionima u suočavanju sa izazovima u vezi sa tranzicijom mladih migranata u odraslo doba, na primer kroz smernice za politiku u svom izveštaju o deci izbeglicama bez pratnje i kroz konkretne primere dobre prakse u prvom tomu svog Priručnik o ljudskim pravima.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com