Deklaracija pravih muškaraca

Deklaracija pravih muškaraca

BUDI MUSKO 2Pravi muškarac nije nasilnik. On se bori za ukidanje svakog nasilja Nad ženama i devojčicama. Ne koristi pesnice, niti uvrede. Razume da je nasilje nad ženama veliki i važan problem, koji se mora rešiti. Ovako glasi prvi pasus Deklaracije koju su u Medija centru potpisali pisac Dejan Stoiljković, muzičari Najda i Oliver Katić, novinari Dragan Stojanović Žika, Predrag Blagojević i Velja Petković, i mnogi drugi. Potpisivanjem „Deklaracije pravih muškaraca“ da će štititi, poštovati i voleti žene, poznate Nišlije uključile su se u borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama i devojčicama, koju je pokrenuo Klub „Budi muško“. Ova kampanja deo je nacionalnog projekta Forum pravih muškaraca, koju su osnovale Ujedinjene nacije.

U definiciji muškarca stoji da je on taj koji donosi odluke izdržava porodicu i da je zato on taj koji porodicu treba i da zaštiti. Taj stav sam je po sebi diskriminatoran, pogotovo danas, kada žene rame uz rame sa muškarcima rade, zarađuju, brinu o porodici.

Slažem se da je definicija nakaradna i da diskriminiše žene. Zato što više muškaraca treba da se uključi i potpiše deklaraciju i kaže stop nasilju nad ženama, kaže Dušan Ilić iz Kluba „Budi muško“.

Dok se država zajedno za nevladinim sektorom bavi donošenjem strategija protiv nasilja, formiranjem radnih grupa za sprovođenje tih istih strategija i akcionih planova, na ulicama čini se, nikada više nasilja.

U Srbiji su Deklaraciju između ostalih potpisali i glumci Nikola Đuričko, Nikola Kojo i Dragan Bjelogrlić, novinari i voditelji Ognjen Amidžić, i Dragan Ilić, odbojkaš Vanja Grbić.[mom_video type=”youtube” id=”nsjPfdZS8p8″]