Delegacija Trebinja u poseti Nišu

Privredna razmena između Niša i Trebinja u Bosni I Hercegovini možda bi mogla da bar delimično ublaži visoke stope nezaposlenosti koje su, nažalost, karakteristika dva prijateljska grada. U susretu predsednika niške skupštine I delegacije iz Trebinja ocenjeno je da bi zajednički projekti u privredi mogli da smanje broja nezaposlenih, ali o tome tek treba da se razgovara. U međuvremenu, zajednički projekti u obrazovanju, kulturi i turizmu su dogovoreni i njihova realizacija se očekuje narednih meseci.

Zatvaranje fabrika, otpuštanje radnika i manjak radnih mesta višegodišnji je problem Niša- Broj od 37 hiljada nezaposlenih u Nišu za 5.000 je veći od broja stanovnika Trebinja, ali je velika nezaposlenost i rak rana Trebinja u kojem je fabrika alata jedna od retkih koja je preživela.

Nama je potrebno mnogo toga što Niš proizvodi, pa bi privredni projekti mogli da donesu dobrobit i jednom i drugom gradu, kaže gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Ponosan sam na projekte iz oblasti kulture, turizma i obrazovanja, ali je naročito važno uspostaviti saradnju i u oblasti privrede i ekonomije. O tome smo i razgovarali na današnjem sastanku, kaže predsednik Skupštine grada Mile Ilić.

Dok privredna pitanja čekaju, tokom trodnevne posete delegacije Trebinja Nišu dogovoreni su projekti iz oblasti kulture, obrazovanje i turizam koji će narednih meseci početi da se realizuju. Planirano je prenošenje dela eksponata iz Trebinja u niški muzej, a Trebinje će aprila učestvovati na sajmu turizma . U planu je i razmena učenika osnovnih i srednjih škola koji će se upoznati sa tradicijom i kulturom kako Trebinja, tako i Niša.