Devedesetogodišnja žena prva u Britaniji primila vakcinu

Devedesetogodišnja žena prva u Britaniji primila vakcinu

Počela vakcinacija u Velikoj Britaniji
FOTO: PrtScr www.bbc.com

Margaret Kinan, 90-ogodišnja žena iz Velike Britanije, prva je osoba na svetu koja je primila vakcinu protiv korona virusa kompanije Fajzer, a da to nije bilo u okviru kliničkog istraživanja, nakon što je Britanija danas započela masovnu vakcinaciju građana.
Kinan je primila vakcinu u bolnici u gradu Koventri u Engleskoj rano jutros oko 06.31 časova, nedelju dana pre nego što je napunila 91. godinu.
“Osećam se privilegovano što sam prva osoba koja je vakcinisana protiv Kovida-19”, rekla je Kinan.
Ona je dodala da je to za najbolji prevremeni rođendanski poklon koji je mogla da poželi jer, kako je navela, sada konačno može da se raduje provođenju vremena sa porodicom i prijateljima za Novu godinu nakon što je većinu godine provela sama.
Velika Britanija je danas počela vakcinisanje svojih građana vakcinom koje su proizvele kompanije Fajzer i BioNTek.
Britanija je za početak naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine, a svaka osoba mora da dobije po dve doze, što znači da će se u prvom talasu vakcinisati 20 miliona ljudi u zemlji od 67 miliona.

JOKSIMOVIĆ:VAKCINA DOČEKANA KAO SVETLO NA KRAJU TUNELA

 

ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 3. oktobra 2018 – ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimovic FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Početak vakcinacije protiv virusa korona u Velikoj Britaniji dočekan je kao “svetlo na kraju tunela”, kaže ambasadorka Srbije u toj zemlji Aleksandra Joksimović i dodaje da će biti otvoreno 50 centara u različitim bolnicama širom Ujedinjenog Kraljevstva gde će vakcinisanje početi.
Potom je, kaže ona za Tanjug, predviđeno da se proširi na 1.560 lokalnih ambulanti, a biće otvoreni i posebni logistički centri na stadionima i kongresnim salama kako bi se ubrzao broj onih koji se mogu vakcinisati u jednom danu.
Kada je reč o prioritetima za vakcinisanje, Joksimović kaže da su prvi na listi lica u domovima za stare i osoblje koje ih čuva, a da zatim sledi kategorija stanovništva iznad 80 godina.
“Posle njih odmah dolazi kategorija stanovništva koje zbog određene bolesti spada u osetljive grupe”, objašnjava Joksimović i dodaje da će se potom vakcinacija sprovoditi prema starosti, te da će se polako skala spuštati.
Kako kaže, ove nedelje je predviđeno da 800.000 već bude vakcinisano, a poseban izazov predstavlja činjenica da je potrebna revakcinacija, odnosno svaki građanin dva puta mora primiti vakcinu. Ona napominje da vakcinacija stanovništva u Velikoj Britaniji nije obavezna, te da ne postoji ni jedna mera koja obavezuje građane da se vakcinišu, ali da raste procenat onih koji žele da prime ovaj vid zaštite.
 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com