Devenport nije upoznat sa Platformom o Kosovu

Devenport nije upoznat sa Platformom o Kosovu

EU PROJEKTIŠef Delegacije EU Majkl Devenport nije upoznat sa platformom predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu, već je o tome čitao iz medija. To je visoki predstavnik Evropske unije izjavio otvarajući Sajam projekata u Niš. On kaže da ono što je bitno, jeste da se nastavlja dijalog između Beograda i Prištine.

Pre nekoliko dana počeo je dijalog o pravosudju i to je ono što je važno, kao što je važna I implementacija dogovorenog, ne samo od Strane Beograda, već i Prištine, kaže Devenport.

Prema platformi, zajednica srpskih opština trebalo bi da bude pokrajina unutar Kosova i Metohije po ugledu na pokrajine u bivšoj federaciji. Jedan deo platforme odnosi se na sever Kosova koji bi trebalo da se tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan severa imala tretman koji su Albanci imali za vreme postojanja SFRJ.

Platforma o Kosovu i Metohiji predsednika Srbije Tomislava Nikolića mogla bi se naći pred poslanicima najranije krajem jula ili početkom avgusta, odnosno pre letnje skupštinske pauze.

https://youtu.be/T-tuBwkgYQM