Digitalizacija-boljitak ili krah lokalnih medija?

Digitalizacija-boljitak ili krah lokalnih medija?

DIGITALIZACIJAOstalo je još tačno sedam meseci da se građani, emiteri pa i država pripreme za prelazak sa analognog, na digitalno emitovanje programa. Emiteri, naročito oni loklani, međutim strahuju od 17. juna, kada proces digitalizacije počinje. Radio televizija Kuršumlije postoji od 1994. godine. Uvođenje nove tehnologije, značiće kažu, kraj za njih.

Od stare opreme, jedino sto i stolice mogu da se iskoriste. Ali to i nekako, dozvolu je nemoguće da platimo. Ako zaista lokalna dozvola bude koštala oko 8000 a regionalna skoro 25000 evra, možemo pod ključ, tvrdi urednik programa RTV Kuršumlija Slavko Savić.

Međutim, u Savetu regulatornig tela za elektronske medije tvrde da bi građanima trebalo da bude bolje. Tvrdi se da će za malo para dobiti neuporedivo bolju i jasniju sliku, kao i veliki broj kanala.

Box košta od 20 do 25 evra, antena još manje. A dobija se veliki paket kanala sa izuzetnim slikom i tonom, kaže član Saveta regulatornog tela za elektronske medije Miloš Rajković.

Nije baš jasno šta je bolje u boljoj slici i više kanala koji emituju uglavnom iste, ali malo kvalitetne sadržaje uglavnom bez lokalnih tema. Država, međutim, tera svoju priču! Tvrde da su u nabavku nove i rekonstrukciju stare opreme uložili 14 miliona evra. Deset od toga dobili su od Evropske komisije. A kako ni to nije bilo dovoljno, uzet je i kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bilo je potrebno srediti i obnoviti predajnike, koji su bili skroz dotrajali. Obnovljeno je 25, u planu je da se i ostali srede. Time ćemo pokriti 90 odsto stanovništva, ističe pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacije Irini Reljin.

I lokalni i regionalni emeteri, međutim, imaju druge argumente. I ne vide kakvu će korist imati ni građani, ni država: ako se ugase, građani će ostati bez lokalnih informacija, a država bez naknada koje su do sada plaćali! Jer, od sedam do 25 hiljada evra mesečno, koliko se procnjuje da će lokalni i regionalni emiteri ubuduće plaćati, jednostavno realno nije moguće komercijalno zaraditi u Srbiji. Osim, naravno, ako nije reč o Beogradu![mom_video type=”youtube” id=”KBsF_utDDz4″]