Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade: Pametne klupe stižu u škole! (foto, video)

Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade: Pametne klupe stižu u škole! (foto, video)

Beograd, 4. novembra 2020 – Promocija pametne klupe kojoj su prisustvovalii predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic, ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Branko Ruzic, osnivac “Strawberry Energy” Milos Milosavl?evic, koordinator za internet i multimediju “Telekom Srbija grup”” Vladimir Lucic i direktor skole Mileta Vasovic. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Digitalizacija i obrazovanje ostaju među ključnim prioritetima Vlade Srbije, kaže premijerka Ana Brnabić.

Uvođenje programiranja i predmeta “Digitalni svet” u školsku nastavu premijerka smatra izuzetno značajnim.

“Mi ćemo 2021. imati prvu generaciju osnovaca sa znanjem svih najvažnijih programskih jezika. U tome vidim našu prednost u odnosu na zemlje regiona i Evrope,” kaže premijerka Brnabić.

Deo tog procesa je i uvođenje “pametnih klupa” u škole u Srbiji.

Pored toga što omogućava punjenje više mobilnih telefona istovremeno zahvaljujući solarnoj energiji, pametna klupa, obezbeđuje povezivanje na internet i korišćenje različitih edukativnih i informativnih sadržaja.

Sve pametne klupe poseduju i platformu za đake sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima, a na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Ocenjuje se da da će kvalitet rada u školama biti podignut na viši nivo primenom novih tehnologija i alternativnih izvora energije, a da će pametna klupa dodatno motivisati učenike za rad.

Tako je ” OŠ “Kneginja Milica” na Novom Beogradu  prva koja je dobila “pametnu klupu,” a planira se da takve klupe do kraja godine dobiju mnoge škole širom Srbije.

Beograd, 4. novembra 2020 – Promocija pametne klupe FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Reč je o donaciji kablovskog operatori Supernova u okviru projekta “Pametne klupe za osnovne škole” koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom “Strawberry energy”.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružzić rekao je da je pametna klupa simbol velikog ohrabrenja i simbioza domaćeg znanja i potrebe sticanja znanja učenika o digitalizaciji, kao i potvrda zdrave orijentacije i prethodnih vlada da se digitalizacijom probijamo na svetska tržišta.

Naglasio je važnost digitalizacije obrazovanja i sticanja digitalnih kompetencija, a donaciju pamtne klupe ocenio je kao pozitivan primer saradnje obrazovnog sistema i društveno odgovorne kompanije.

Beograd, 4. novembra 2020 –  FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

“Nadam se da ćemo imati još 99 ovakvih prilika na dobrobit naše dece”, zaključio je Ružić povodom plana da se pametne klupe postave u brojnim školama u Srbiji.

Supernova će pametne klupe donirati za još deset osnovnih škola širom Srbije, a koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe u okviru koje posluje Supernova, Vladimir Lučić kaže da ovakvim donacijama kompanija želi da da doprinos procesu digitalizacije u Srbiji.

“Pametne klupe koje krase 70 gradova u 30 zemalja biće deo ponude i đacima u Srbiji”, rekao je Lučić i najavio veća ulaganja za digitalne projekte u naredne dve godine.

Osnivač “Strawberry energy” Miloš Milisavljević kaže da je želja te kompanije da unapredi javne prostore i da se učenicima približe moderne i pametne tehnologije jer je, poručuje, digitalizacija osnova svega.

Brnabić: Ulaganje u inovativne start-up kompanije kao inspiracija za učenike!

Premijerka je najavila je da će Vlada mnogo više pažnje posvetiti preduzetnicima i ulaganjima u startap i inovatovne kompanije, kao i da će se veća pažnja posvetiti vezi velikih kompanija i startapova.

Brnabić kaže da će se do kraja ove godine i 2021. tražiti dodatni načini za stimulisanje inovatovnosti i startapova za koje navodi da na najbolji mogući način promovišu Srbiju u svetu i pokazuju šta sve domaća pamet može da stvori.

Takvi poduhvati su inspiracija za učenike da se bave preduzetništvom.

Kao naredne važne korake vidi oblast veštačke inteligencije i digitalizaciju zdravstva.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.