уторак, јул 16

DIGITALNI PUTEVI ZA BLACE (VIDEO)

0
54

Blace, 11. aprila 2023 – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabiæ posetila je selo Gornje Svarèe, opština Blace. Brnabiæ æe sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanoviæem obeležiti završetak projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ovom selu. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ/bs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je opštinu Blace gde je obeležen završetak projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u selu Gornje Svarče.

Brnabić je rekla je da je savremena komunikacija putem interneta najvažniji projekat za mlade i ostanak na selu, za privredu i rast BDP-a, prilikom posete selima Gornje i Donje Svarče u opštini Blace čiji su meštani u okviru projekta „Uvođenje optičke infrastrukture u ruralnim područjima“ dobili optički internet.

„Iako su za starije najbitniji putevi, ovo što radimo danas je mnogo važnije za mlade i za decu u školama, zato što je to deo njihovog odrastanja“, rekla je Brnanić i dodala da ne može da se očekuje od mladih da ostaju na selu ako nemaju internet. Brnabić je objasnila da se mnogo novca ulaže u ovaj projekat i da će stariji tek uvideti koliko znači internet i koliko otvara mogućnosti za mlade. Rekla je da je ovo i ekonomski projekat i projekat za privredu i da se ovim projektom grade digitalni putevi.

„Po analizama Svetske banke, kada vidite kako se brzi internet odražava na ekonomsku snagu jedne zemlje, vidite da ako imate 10 posto brzog interneta na nekoj teritoriji, da je na taj teritoriji veći rast BDP do 1,4 odsto“ rekla je Brnabić.

Brnabić kaže da se grade „digitalni putevi, brzi internet se odražava i na ekonomsku snagu jedne zemlje“ i cilj je da do 2025. godine 99 odsto Srbije bude pokriveno brzim internetom koji je važan za rast BDP-a kao preduslova za izgradnju infrastrukture, dodala je predsednica Vlade Srbije u obraćanju meštanima sela Svarče. Srbija se digitalizuje, e-uprava omogućava veliki broj pogodnosti, E-agrar, a cilj je i potpuna digitalizacija obrazovanja, kao i pokretanje internet trgovine, rekla je premijerka.

Optički internet pored oko 200 meštana koristiće i učenici i predškolci izdvojenog odeljenja osnovne škole Stojan Novaković u Svarči, koji su dobili i laptopove i dodatnu opremu. Strategija vlade Srbije je da do 2025. godine 700 najudaljenijih sela i njihovi meštani i učenici dobiju brzi optički internet, rekla je Brnabić.


Leave a reply