Primena oko 80 odsto zakona koji se tiču poštovanja ljudskih prava u nadležnosti je lokalnih samouprava, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, na sastanku sa predstavnicima manjina i lokalne samouprave u Nišu.

Predsednik Jurom centra Osman Balić je istakao da bi u Nišu trebalo što pre da se formira Savet za ljudska i manjinska prava i romska pitanja i da bi sredstva iz gradskog budžeta trebalo da budu veća za politiku prema Romima.

„Srbija je mnogo napredovala u izgradnji dijaloga i prihvatanju vladavine prava o čemu svedoči poslednji izveštaj Evropske unije. To je rezultat sastanaka lokalnih samouprava sa predstavnicima zajednica manjina“, rekla je u Nišu resorna ministarka Gordana Čomić.

Predsednik Jurom centra Osman Balić smatra da diskriminacija Roma postoji u društvu, ali i na lokalu i da se ne izdvajaju dovoljna sredstva ta politiku prema Romima.

Na sastanku je zaključeno da se stvari menjaju na bolje i da promene moraju da počnu od lokala kako bi svi zajedno kao zajednica naučili da slušamo, razumemo i prihvatamo druge.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.