Direktor "Gorice" podneo ostavku

igor jovanicIgor Jovanić podneo je ostavku na mesto direktora javnog gradskog preduzeća “Gorica”.

Šezdesetak radnika ovog preduzeća koje je od nedavno zaduženo samo za grobljanske usluge, već nekoliko dana spava na groblju, jer mesecima nisu primili ni dinara, pa nemaju ni za autobuski prevoz do posla.

Jovanić, do koga su novinari i u proteklih godinu dana teško dolazili, ni sada nije želeo pred kamere, ali u saopštenju negira da su on i menadžement jedini krivci za propast “Gorice,” a veliki deo odgovornosti prebacuje na Grad kao osnivača koji, kako tvrdi, nije na vreme prihvatao predloge da se velika dugovanja Gorice saniraju.

Kako sam kao direktor iskoristio sve mehanizme i ovlašćenja koje mi zakon i statut preduzeća dozvoljavaju, a u ovom trenutku ne nailazim na razumevanje i reakciju osnivača, odlučio sam da na mesto direktora JKP“Gorica“ Niš, podnesem ostavku, piše između ostalog u podužem saopštenju Igor Jovanić.

Navodi da se “u poslednje želi stvoriti slika u javnosti da su on kao direktor i menadžment preduzeća, jedini i isključivi krivci” za višemesečnu blokadu računa Gorice koji, prema podacima NBS, trenutno iznosi više od 52 miliona dinara, uprkos desetinama miliona dinara koje su kao pomoć davali i Grad i druga gradska javna preduzeća ove i prošle godine.

Jovanić u pisanom saopštenju tvrdi da je u trenutku kada je postao direktor, maja 2013, Gorica već imala više od 260 milona dinara dugova u kreditima, neplaćenim doprinosima i porezima na plate i dugovanjima prema dobavljačima.

Takođe i da je predlagao gradu kao osnivaču “niz mera za opravak preduzeća”, ali da ih je grad prihvatao “polovično i sa zakašnjenjem ili potpuno odbacivao”.

Uz napomenu da je “funkcija direktora samo jedna u lancu upravljanja”, te “da na rad preduzeća utiču odluke Nadzornog odbora, nadležne uprave, resornog većnika, gradskog Veća, zamenika i Gradonačelnika”, Jovanić zaključuje da “ne želi da se stvara atmosfera da je njegova pozicija najveći problem u ovom trenutku i da su radnici taoci njegove funkcije.”

Jovanić, iako mu je više puta ponuđeno, nije želeo da bude snimljen. Ipak, na pitanje zašto ostavku nije dao ranije, već tek sada, posle izbora, Jovanić u telefonskom razgovoru za Tv Zona plus kaže da je sada situacija eskalirala.

Ranije su nam kasnile dve-tri plate, sada mnogo više. Ne želim da politizujem ovo, ostavka nema veze sa izborima, kaže Jovanić.

 

 

8 thoughts on “Direktor "Gorice" podneo ostavku

  1. Lepo od Zone što je iskasapila saopštenje, ali jedan ljudski čin pokušava da svede na političku osnovu. Raskol u Niškom SNS , Perišić prikriva tako što svoj lični neuspeh reflektuje na mlade ljude koji su imali volju i hteli da učine nešto svojim radom. Koliko god da su ga kinjili i sputavali on je jedan od direktora koji je slušao radnike, po meni je strog i pravičan. A Perišić nek leči komplekse. Lako je biti prvi u gradu, ali je tesko biti zadnja rupa na svirali. Jovaniću ljudino, radnici iz iskasapljene Gorice su uz tebe. Ovo je ljudska pobeda samo Vaša GOSPODINE Jovaniću.

Comments are closed.