Učenici OŠ Ratko Vukićević u Nišu pokazali su šta znači drugarstvo. Na vest o teškoj bolesti svog druga iz odeljenja odlučili su da svi uplate novac u visini đačke ekskurzije za lečenje četrnaestogodišnjeg Petra. Sa roditeljima i upravom škole pokrenuli su akciju prikupljanja novca za njegovo lečenje u Nemačkoj.

 

Čim su  čuli da je njihov školski drug oboleo od sarkoma mekih tkiva učenici osmog jedan škole Ratko Vukićević u Nišu, našli su način da mu pomognu. Prvobitno su odlučili da se odreknu maturske ekskurzije i da novac namenjen za tu svrhu uplate svom drugu za lečenje. Kasnije je na roditeljskom sastanku odlučeno da ekskurzije ipak bude ali će svi učenici uplatiti i novac u visini cene ekskurzije za lečenje četrnaestogodišnjeg Petra u Nemačkoj.

Draga Stojanović

“Mnogo nam znači to što možemo da pomognemo Petru. Mi smo odrasli zajedno, poznajemo se 8 godina. Želimo da se on što pre vrati u školu i da zajedno završimo osmi razred. Dogovorili smo se sa našim roditeljima da moramo da pomognemo”, kaže Petrova drugarica Draga Stojanović

Isti stav ima i Uroš Mrdaković, Petrov drug iz Klupe

Uroš Mrdaković

“Petar nam je pre svega dobar drug. Mnogo nas je pogodila njegova bolest. Želimo da se što pre vrati i brzo oporavi. Ipak smo mi osmaci i trebalo bi da zajedno završimo osnovnu i upišemo srednju školu”, kaže Uroš

Vest o Petrovoj bolesti stigla je u toku letnjeg raspusta njegovi drugovi brzo su reagovali.

Arsenije Ćirić

“Mnogo sam se rastužio kada sam čuo da je Petar bolestan. Bio sam sa roditeljima na odmoru a po povratku kući pozvao sam ostale drugare iz razreda i pričali smo o tome šta možemo da uradimo za Petra”, kaže Aresenije Ćirić

Lana Stošić jedna od prvih saznala je za Petrovu bolest.

Lana Stošić

“Niko nije zaslužio da mu se desi ovako nešto. Mi smo još deca, ne treba da budemo bolesni. Daćemo sve od sebe da mu na sve načine pomognemo. Nadamo se da ćemo sakupiti dovoljno novca za njegovo lečenje.

Za Petrovu bolest u školi su saznali u toku raspusta. Već na prvom roditeljskom sastanku dogovarali su se kako da se pomognu.

Nataša Uzunović, razredna starešina

“Od letos smo stalno u kontaktu, pratimo njegovu situaciju. Kada smo dobili vest svi smo se nadali da je u pitanju greška i da njegova bolest nije tako strašna kao što su lekari u početku prognozirali. Na žalost na kraju se ispostavilo da je njegova bolest veoma ozbiljna. Na prvom roditeljskom sastanku koji je održan pre početka školske godine, razmatrali smo kao da mu pomognemo. Znamo da će uskoro biti potrebno mnogo novca za odlazak u inostranstvo na lečenje”, kaže Nataša Uzunović, razredni starešina.

U celu akciju odmah se uključila cela škola.

“To je bila vrlo potresna vest za sve nas u kolektivu. Odmah smo pokrenuli akciju prikupljnja novčane pomoći za njegovo dalje lečenje. Novac se još uvek sakuplja. Za sutra smo organizovali humanitarni koncert u dvorištu škole, na koji su pozvani svi učenici i njihovi roditelji”, kaže Divna Stevanović, direktorka škole Ratko Vukićević.

U školi kažu da su do sad sakupili oko 150.000 dinara. Sa akcijama neće stati . U četvrtak 27.septembra će u školskom dvorištu biti organizovan humanitani koncert Olivera Katića . U pregovorima su sa mnogim gradskim organizacijama koje žele da pomognu. U toku dana biće otvoren žiro račun i sms broj na koji će moći da se uplaćuje novac za dalje Petrovo lečenje.

 

 

Ovaj sadržaj je sufinansiran kroz projekat „Glasno za mladost” . Sufinansijer je Republika Srbija Ministarstvo kulture i informisanja