ĐURĐEVDAN (VIDEO)

ĐURĐEVDAN (VIDEO)

Srpska pravoslasvna crkva i vernici slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Đurđevdan je među najvećim prolećnim praznicima i druga je slava po broju vernika koji je obeležavaju u Srbiji. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih kao i dobre useve.

Danas se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve obeležava pogubljenje Svetog Đorđa, koje se desilo 23. aprila 303. godine. Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci. Jedan od najpoznatijih je i da uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelene grančice u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama ili na kapiji, kako bi cela godina bila berićetna i puna zdravlja. Osim pravoslavnih vernika, praznik Svetog Đorđa slave i Romi širom sveta, a za njih je Đurđevdan jedan od najvećih praznika koji označava dolazak proleća. Na vranjskoj reci danas su se okupili pripadnici romske nacionalnosti kako bi ispratili običaje koji se vezuju za ovaj dan.

Osim igre i muzike tokom celog dana, za vreme ručka Romi se okupljaju kod kuće i spremaju bogatu gozbu, dok je omiljeni deo trpeze pečeno jagnje.

Đurđevdan se smatra i granicom između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve. Ako je na Đurđevdan vedro vreme, veruje se da će godina biti rodna. Ako tada i sutradan pada kiša, leto će biti sušno. Ukoliko pada kiša na treći dan, na dan Svetog Marka, leto će biti kišovito.