DODELJENA SREDSTVA ZA BOLJI VAZDUH U 35 OPŠTINA (VIDEO)

DODELJENA SREDSTVA ZA BOLJI VAZDUH U 35 OPŠTINA (VIDEO)

U Ministarstvu zaštite životne sredine danas su predstavnici gradova i opština potpisali ugovore, na osnovu kojih će dobiti sredstva za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i domaćinstvima i tako poboljšati kvalitet vazduha.

Posle potpisivanje, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je Tanjugu da je reč o izuzetno važnim ulaganjima za poboljšanje kvaliteta vazduha širom Srbije.

Ministarka se zahvalila lokalnim samoupravama što su imali spremne projekte kojima su učestvovali na konkursu i podsetila da je prvi put konkurs za ovu vrstu državne podrške realizovan 2021. godine.

“Na ovaj način pomažemo lokalnim samoupravama da poboljšaju ekološke prilike u svojim sredinama”, rekla je Vujovićeva.

Danas su ugovori potpisani sa 35 lokalnih samouprava, a sledeće nedelje biće potpisano sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama Beograda.

“Ukupno je izdvojeno 350 miliona dinara za ova dva konkursa. Odmah nakon potpisivanja biće prebačena sredstva pa će po završetku grejne sezone krenuti svi da rade da bi sledeću grejnu sezonu dočekali još bolje”, rekla je ministarka.

Istakla je da ovo nisu jedini konkursi te da će u narednim nedeljama biti potpisani ugovori po konkursima za pošumljavanje, uklanjenje divljih deponija i sanaciju devastiranog zemljišta.

“To sve će unaprediti kvalitet života građana širom Srbije. Mi vidimo da su lokalne samouprave ove godine spremnije nego prethodne, i svaka želi da donese ekološki projekat u svoju sredinu. Nadam se da ćemo zajedno, kao i do sada, napraviti još bolje rezultate”, poručila je Vujovićeva.