Dogovor studenata i Ministarstva

Dogovor studenata i Ministarstva

STUDENTI POSTIGLI DOGOVOR.mpg_snapshot_00.00_[2014.10.10_20.46.56]Studenti koji su ove nedelje protestovali zbog izmene Zakona o visokom obrazovanju, postigli su dogovor sa Ministarstvom. Uvažen je zahtev SKONUS-a da se tzv. apsolventski staž studenata koji su se upisali 2010. i 2011. produži najduže za godinu dana, a ne da se to naplaćuje kao obnova godine, kako je perdvideo Zakon. Takođe, dogovoreno je i da onima kojima je istekao rok za završetak studija, a to su oni koji su fakultet upisali 2006. godine, mogu da od fakulteta traže da im produže studije.Međutim, oko zahteva da se broj ispitnih rokova sa 5 vrati na 6 – ministarstvo je ostalo čvrsto!

Nakon protesta studenata širom zemlje zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete prihvatilo je njihove zahteve. Studenti upisani 2010 i 2011. Godine imaće godinu dana apsolvenstskog staža – bez plaćanja!

Svi zahtevi u vezi apsolventskog staža su prihvaćeni, kaže predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić.

I dok su uglavnom svi fakulteti u Nišu čekali da ministarstvo odluči, jedino je Filozofski fakultet u Nišu odlučio da i pre no što je ministar Srđan Verbić dao zeleno svetlo, izađe u susret zahtevima studenata u vezi sa apsolventskim stažom.

Mi smo sa Savezom našeg fakulteta pronašli rešenje da se studentima ne naplaćuje ta obnova četvrte godine, kaže dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović.

Ministarvo je usvojilo i studentski tahtev da oni koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. zadrže status studenta i nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa. Takoje od kratkoročnih zahteva studenata jedino onaj o povećanju broja rokova ostao na ledu!

Studenti su tražili i da se prijava ispita ne naplaćuje. Ministarstvo je saglasno sa tim. Podsećaju da visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja, jer školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja.