breskvaNekima vrućina ne smeta. Meštani nekih niških sela muku muče sa lopovima po voćnjacima i njivama. U Gornjem i Donjem Matejevcu kažu da već godinama unazad nezvani gosti ulaze u njihove njive, dvorišta, pa i u kuće i kradu sve što im dođe pod ruku.  Meštani pokušavaju da se samoorganizuju i zaštite imovinu.

 
Porodica Cvetković iz Donjeg Matejevca i poslednju paru uložila je u voćnjak. Ali, u breskve dolaze i nezvani berači. Lopovi i danju i nođu ulaze u voćnjak. Sin Vladimir i otac Vukadin nemaju kud – dežuraju  po 24 sata ne bi li ga zaštitili.

VLADIMIR STANKOVIĆ, meštanin Donjeg Matejevca
Vladimir Stanković, meštanin Donjeg Matejevca

Razumem da dođe da pojede neku breskvu – to je normalno, ali nema smisla da dođe i napuni kante i torbe i nosi na pijacu, kaže Vladimir Cvetković iz Donjeg Matejevca.

Žale se i meštani Gornjeg Matejevca. Kažu da preko noći nestaju i luk i krompir iz bašte. Zbog učestalih krađa u ovom delu Niša, neki meštani su morali da zapuste svoje voćnjake, jer se ne isplati da jedan sadi, a drugi bere. Meštanka Gornjeg Matejevca, Gordana Nešić, kaže da se lopovi ne boje. Ulaze čak i u dvorišta.

Meštani su se za pomoć obratili i predsedniku GO Pantelej, a u Upravi za poljoprivredu kažu da je pre 10 dana uvedena poljočuvarska služba koja već deluje na terenu. Jedan poljočuvar svakodnevno obilazi Gornji i Donji Matejevac i Malču, što potvrđuju i sami meštani.