Jesen je tu, a to znači jedno – vreme je za zimnicu! Da li se više isplati spremati je kod kuće ili kupiti gotovu u prodavnici? Kakve su cene povrća i zašto se mnogi odlučuju za domaću zimnicu, iako zahteva puno truda?
– Kupujem za zimnicu, kao i svake godine. Pripremam zimnicu, više iz navike nego zbog uštede. Postoje tradicionalni recepti,
– Cene su dobre, solidne. Više se isplati spremiti zimnicu, domaća kuhinja. Moja supruga priprema, ja sam pomoćnik,
– Po starim receptima. Mama i baba što su spremale. Tako smo navikli, mada deca više vole kupovnu,
– Kupujem malo, po potrebi. Cene nisu loše cene,
– Bolje je kad se spremi kod kuće,
– Zimnica je završena. Stara domaćica sprema zimnicu, to mlade kupuju. Kupiti je lakše, ali kod domaće znaš šta spremiš, kažu Nišlije.
Prodavci na niškom Kvantašu kažu da su cene kao prošle godine. Krastavci koštaju 180 dinara po kilogramu, paradajz 80, karfiol od 80 do 120, paprika od 100 do 130, beo kupus 30 dinara, crveni 40 dinara. Krompir 50 dinara, šargarepa 70.
„Standardne cene, ja mislim da nije mnogo skuplje. Ljudi kupuju za zimnicu. Neko voli da sam napravi, da je domaće. Ali kad sami napravite – domaće je mnogo bolje, nego da kupite u prodavnici“, kaže prodavac Tomislav Stamenković.
Na pijaci je bogata ponuda povrća za zimnicu, kao što je velika ponuda gotove zimnice u gotovo svim prodavnicama. Domaća ili kupovna, odluka zavisi od više faktora, kao što su cene namirnica, kvalitet, vreme i trud uloženi u
