субота, јул 20

(VIDEO) Donacije Japana Gadžinom Hanu

0
92

Ambasada Japana u Srbiji donirala je Domu zdravlja u Gadžinom Hanu rendgen najnovije generacije, vredan 76.000 evra. Ambasador Japana u Srbiji je prilikom obilaska ove ustanove izrazio zadovoljstvo što je ambasada imala mogućnost da pomogne u poboljšanju uslova lečenja pacijenata koji gravitiraju prema Gadžinom Hanu. Donacija je deo projekta za pomoć Opštini Gadžin Han koja je od ambasade Japana dobila i novi trepzarijski nameštaj, kuhinjske aparate i dostavno vozilo u vrednosti od 60.000 evra za Osnovnu školu “Vitko i Sveta”.

Ambasador Japana u Srbiji obišao je Dom zdravlja u Gadžinom Hanu koji je pre četiri godine dobio rendgen najnovije generacije u vrednosti od 76 hiljada evra i kojim se na godišnjem nivou pregleda oko 1000 pacijenata.

“Ovo je moja prva poseta Gadžinom Hanu I drago mi je što ovaj uređaj koji je postavljen pre četiri godine za vreme kovida uspešno radi i pomaže lokalnom stanovništvu. Unapređenje zdravstva je jedan od naših ciljeva i u budućnosti imaćemo projekte za koje konkurišu lokalne samouprave”, kaže Akira Imamura ambasador Japana u Srbiji.

“Novi aparat sada za dva minuta izdaje rezultate, pacijenti imaju veću bezbednost i sve je povezano sa elektronskim sistemom sa UKC Niš”, kaže direktor Doma zdravlja Ljubodrag Stepanović.

Domu zdravlja potreban je i novi ultrazvučni parat, u čemu će, kako se najavljuje, pomoći Ministarstvo zdravlja.

“Prošle godine smo obezbedili novu laboratoriju za Dm zdravlja u Gadžinom Hanu i naći ćemo način da im nabavimo novi ultrazvuk“, kaže Ferenc Vicko državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Zahvaljujući donatorskim ugovorom sa ambasadom Japana, opština Gadžin Han dobila je i novi trpezarijski nameštaj, kuhinjske aparate i novo dostavno vozilo za Osnovnu školu “Vitko I Sveta”, kojim se užina doprema za više oko 200 učenika u izdvojenim odeljenjima na seoskom području.

„To znači dosta jer decai maju sveže obroke i to vozilo pređe 120 km u jednom danu”, objašnjava predsednik Opštine Gadžin Han.

“Donacija je došla u prave ruke i to je dobar projekat, jer nam znači dostupnost obrazovanju u manjim sredinima i nadam se da je ovo podsticaj drugim donatorima da pomognu obrazovanju”,  kaže drzavni sekretar državni sekretar u Ministarstvu prsvete Zoran Kasalović.

U poslednjih dvadeset godina, Vlada Japana opredelila je približno 500 miliona evra za razne ustanove u Srbiji, a kroz Program donacija za osnovne potrebe stanovništva, u okviru 257 projekata koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije donirala 15 miliona evra.

Leave a reply