Sa 350 novih slučajeva obolelih u jednom danu, Niš je treći na listi od 16 gradova koji imaju trocifreni dnevni broj zaraženih koronavirusom, potvrdio je zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković i upozorio da je stanje je dramatično.

“Na ivici smo kapaciteta. U državi u kojoj imate veliki deo stanovništva koji se vraća 10 koraka unazad kada mu crna mačka pređe put, a posle bez bilo kakvih problema ide na večernju službu u crkvu, to je bilo za očekivati”, kaže prof Janković i upozorava na opasnost koju predstavlja odlazak na svadbe i veselja, preneo je RTS.

 

 

Profesor Janković upozorava da su na Odeljenju intenzivne nege preostala još dva slobodna kreveta

“Nažalost, jedino ako neko bude preminuo u narednih 24 sata imaćemo dodatna mesta”, rekao je profesor i predočio da je i bolnica u Kruševcu na ivici kapaciteta.

Prof. dr Radmilo Janković

Govoreći o opasnosti koju sa sobom nosi nova školska godina Janković kaže da su bilo kakva nova okupljanja i bliski kontakti rizični, istakavši da studenti medicine neće moći da dolaze kod njega na kliničku nastavu i praksu ukoliko nisu vakcinisani.

Smatra da mere poput kovid propusnica neće mnogo doprineti da se situacija smiri, uveren da samo neki radikalni potezi, poput potpunog zatvaranja, mogu da utiču na smirivanje ovog talasa epidemije.

 

 

 

“Spirala se pokrenula još pre dve-tri nedelje, sa 32 odsto pozitivnih smo na veoma lošem putu, a broj zaraženih mnogo je veći od onog koji se zvanično navodi jer se mnogi ne testiraju”, upozorio je Janković.