Dr Nagorni: Greška u transfuziji nije uzrok smrti

Dr Nagorni: Greška u transfuziji nije uzrok smrti

dr Aleksandar Nagorni, direktor Klinike za astroenterologiju
dr Aleksandar Nagorni, direktor Klinike za gastroenterologiju

Pacijent , koji je 8. avgusta 2015.godine u KC Niš primio krvnu plazmu pogrešne krvne grupe, preminuo je od ciroze jetre od koje je i bolovao, a ne zbog greške transfuziologa. To za TV Zona plus kaže direktor Klinike za gastroenterologiju dr Aleksandar Nagorni. On takodje tvrdi da je tridesetogodišnji mladić bolovao od teške bolesti koja je uznapredovala toliko da mu nije bilo spasa.

Rodbina preminulog smatra da je smrtni ishod u direktnoj vezi sa činjenicom da je primio plazmu B krvne grupe iako on ima krvnu grupu A. Medjutim, direktor Gastroenterologije prof. dr Aleksandar Nagorni, tvrdi da je mladić umro od posledice bolesti koja je uzela maha, a nikako zbog krvne plazme.

Mladić je, nakon niške klinike na lečenje otišao na VMA, odakle je izašao na svoj zahtev 19. oktobra. Pozlilo mu je u četvrtak, u petak je ponovo primljen u Klinički centar gde je preminuo u nedelju.

Prema nalazu Ministarstva zdravlja, greška u davanju krvne plazme nastupila je 8.avgusta. Izrečene su disciplinske mere Dejanu Radosavljeviću koji je neposredni izvršilac i dr Predragu Đorđeviću kao dežurnom lekaru Zavoda za transfuziju krvi. U večernjim satima, pacijent dobija drugu dozu ispravne krvne plazme, nakon uočene greške od strane dr Predraga Đorđevića, spec. transfuziologije.

Rodbina najavljuje tužbu protiv lekara

Međutim, rodbina preminulog Nišlije, ubeđena je, kako piše BLIC, da je pogrešno data krvna plazma doprinela smrtnom ishodu jer je on imao, cirozu jetre nepoznatog porekla. Možda u slučaju neke druge ciroze davanje krvne plazme pogrešne krvne grupe ne bi imalo takav ishod, ali je on imao cirozu čiji uzrok nikada nije utvrđen, rekao je brat pokojnog pacijenta za BLIC i najavio tužbu protiv odgovornih medicinskih radnika, ako se utvrdi da je smrt posledica njihove greške.