DRUGO POLUGODISTE DECAPrema podacima Školske uprave, u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu časovi od pola sata održani su u 41-oj osnovnoj i 20 srednjih škola, a u 27 škola skraćenu nastavu izvodili su samo nastavnici-članovi nekog od sindikata. Prosvetari kažu da ima nekih pomaka u pregovorima sa ministarstvom, i očekuju da poseban kolektivni ugovor bude usaglašen do kraja nedelje. Dodaju, to nije dovoljno da bi se štrajk i prekinuo. Čeka se još i Zakon o platnim razredima.

Natava u osnovnoj školi „Bubanjski heroji“ u Nišu počela je kao i obično, u pola 8. I časovi su trajali, kao i nekoliko meseci unazad, 30 minuta. Prosvetari i ministarstvo nisu još nisu našli zajedničko rešenje, iako, kažu, ima pomaka. Najpre se čeka poseban kolektivni ugovor, ali to nije minimum za prekid štrajka.

Nakon tronedeljnog raspusta učenici, su se, kažu, uželeli škole.

Na teritoriji Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga od jutros su skraćeni časovi u 41 osnovnoj i 20 srednjih škola. U Školskoj upravi u Nišu očekuju da se pregovori prosvetnih radnika i ministarstva što pre okončaju, jer je to pre svega u interesu đaka.

Prema kalendaru rada, školska godina trajaće do 20. juna, a maturanti gimnazija i osmaci ranije – 22., odnosno 29. maja. Prosvetari ne očekuju da će štrajk trajati do kraja godine, ali, ponavljaju, sve zavisi od države. Ako pak skraćena nastava potraje, najdeblji kraj mogli bi da izvuku učenici završnih razreda, koji se pripremaju za malu maturu i prijemne ispite. Inače, od ponedeljka su u prodaji zbirke za srpski jezik, matematiku i kombinovani test, i koštaju 600 dinara.

 

By rezija