I drugo polugodište sa skraćenim časovima

I drugo polugodište sa skraćenim časovima

UCIONICATri dana pred početak drugog polugodišta prosvetari i Ministarstvo i dalje u statusu kvo. Štrajk se nastavlja, časovi skraćeni na pola sata, a u sindikatima tvrde da su pregovori opet na početku. I dok se pojedini roditelji pitaju koliku će štetu pretrpeti učenici, pogotovo osmaci koje na leto čeka polaganje male mature, prosvetari ponavljaju da je lopta u dvorištu ministra Srđana Verbića.

Korak napred, dva nazad – tako bi se mogli opisati pregovori članova sindikata prosvetnih radnika u Srbiji i ministarstva prosvete. Prosvetari kažu da jeste bilo nekih pomaka, ali će ipak drugo polugodište početi uz minimum procesa rada – časovima od 30 minuta.

“Naše ministarstvo je prihvatilo tekst kolektivnog ugovora, poslat je ministarstvima finansija i državne uprave, ali oni imaju zamerke. Sad smo opet na početku”, kaže Vladimir Milićević iz Unije sindikata prosvetnih radnika, Niš

Ministar Srđan Verbić još jednom je ponovio da Vlada ne može da izađe u susret zahtevima prosvetnih radnika, jer sada ni MMF ne dozvoljava da se bilo čiji materijalni status poboljša tako što će za to biti izdvojen novac iz budžeta. Ne samo da se štrajku ne nazire kraj, već su prosvetari za 26. januar najavili i njegovu radikalizaciju, organizujući svetosavski marš na Beograd. I dok se ponor između prosvetara i države ne smanjuje, đaci na nastavi sede po 30 minuta. Mišljenja roditelja su podeljena.

Najveću štetu će, po svemu sudeći, pretrpeti učenici završnih razreda, koje na leto očekuju mala matura i prijemni ispiti za fakultete. Em su časovi skraćeni, em je dodatna nastava za prirpemu pod znakom pitanja. Prosvetari se nadaju da štrajk neće toliko potrajati, ali, ponavljaju da je sve na ministarstvu.

“U skladu sa minimumom procesa rada mi smo u obavezi da držimo samo ispite i časove, ne i dodatnu nastavu. O tome ćemo naknadno, osmaci neče biti oštećeni”, dodaju u Uniji sindikata.

Prosvetni radnici u štrajku su još od 17. novembra prošle godine. Časovi su od tada konstantno skraćeni na 30 minuta, a 22. decembra održan je celodnevni štrajk i tada u pojedinim školama nastave nije bilo. Osnovni zahtevi su i dalje poseban kolektivni ugovor koji reguliše prava i obaveze prosvetnih radnika, Zakon o platnim razredima i izuzimanje od smanjenja plate u javnom sektoru.[mom_video type=”youtube” id=”oDPFV4C3RrU”]