DSS traži referendum o Kosovu

DSS traži referendum o Kosovu

DSSGradski odbor DSS Niš poziva premijera Aleksandra Vučića da raspiše referendum pre nego što prihvati nezavisnost Kosova kao uslov za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima za priključenje Evropskoj uniji. Takodje traže i njegovu ostavku zbog, kako kažu, pogrešne i po Srbiju pogubne medjunarodne politike. Minsitar policije Nebojša Stefanović kaže da situacija jeste mučna i teška, ali da je uveren da će nacrt dokumenta kojim se traži normalizacija odnosa sa Kosovom, kao uslov za otvaranje pregovaračkog poglavlja morati da bude promenjen.

Važna državna pitanja rešavaju se referendumom, a ne izborima tvrde u niškom DSS. Zato pozivaju premijera Aleksandra Vučića da podnese ostavku, a podsećaju i predsednika države Tomislava Nikolića da je njihova podrška njegovom izboru bila uslovljena raspisivanjem referenduma o evropskom putu Srbije.

U niškoj Demokratskoj stranci nisu želeli da komentarišu najnovije amandmane na poglavlje 35, jer čekaju stav centrale u Beogradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović se, tokom posete Nišu osvrnuo takodje na nacrt teksta normalizacije odnosa, čije se prihvatanje traži da bi se otvorilo poglavlje 35 u pregovorima sa Evropskom unijom. Kaže da predstavlja pritisak i neku vrstu ucene, ali i da je uveren da on mora da se promeni.

Istoričar i potpredsednik SPS-a Predrag Marković tvrdi medjutim da smo već zakasnili sa otvaranjem pregovaračkog procesa i da nam ne ostaje ništa drugo, do da čekamo naredni ciklus za prijem u EU.

Tokom neformalnog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.