Dug za struju ohladio radijatore

TOPLANA I PODSTANICE.mpg_snapshot_00.02_[2014.09.29_16.40.51]Zbog dugova za struju mnogim Nišlijama koji su priključeni na toplanu preti da ostanu i bez grejanja.Trenutno se za više od trećine podstanica, 400 od 1.100 koliko ih ima u gradu, duguje Elektrodistribuciji. Reč je o milionskim iznosima, a isključenje je već najavljeno. Sa mreže je na kraju prošle grejne sezone isključena 41 podstanica! To znači da će se, ako dugovi ne budu plaćeni, skoro polovina Nišlija, koji su priključeni na daljinsko grejanje, smrzavati ove zime.

Podstanica iz koje se greju stanari zgrada na Trgu kralja Aleksandra, već mesec dana je isključena sa mreže. Dug za struju dva i po miliona dinara. Početak grejne sezone stanare ovih zgrada neće ogrejati.

Stanari kažu da plaćaju. Ali da je problem što nisu jedini koji tu struju troše. Troše je i stanari okolnih zgrada, pa i Centar za socijalni rad “Sveti Sava”. A oni neće da plate potrošeno. Pokušali su da se dogovore sa Toplanom, pa i Elektrodistribucijom, ali uzalud. Svako od njih traži svoje.

U Gradskoj toplani kažu da su svesni da postoji problem, ali da je jedini način da se on reši da se stanari dogovore i plate utrošeno. U novijoj gradnji, svaka od zgrada ima svoju podstanicu, kod starih međutim nije tako. Po nekoliko zgrada, plus lokali, plus javne institucije prikačeni su na istu podstanicu. Kad se ona isključi, bez grejanja ostanu svi. Trenutno dug za struju ima oko 400 podstanica u gradu-skoro polovina postojećih.

Većina će tek shvatiti da ima problem kada grejna sezona krene, a njihovi radijatori ostanu hladni. Apelujem na sve da se raspitaju i ako imaju dug da ga izmire, kaže direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović.

Sa mreže je već isključena 41 podstanica.

Dugovanja nisu velika. Radi se o dugu za poslednjih godinu dana, tako da bi za građane bilo najbolje da se dogovore i da utrošeno plate.Tek onda će struja podstanicama biti uključena,ističe šef kabineta direktora “Jugoistoka” Dragoslav Pavlović.

Na 400 podstanica kojima preti isključenje struje privezano je više 2500 stanova. Ako u svakom stanu ima prosečno po četiri člana, to je 10.000 ljudi.

[mom_video type=”youtube” id=”hapaM6yc76E”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com