JKP MEDIJANA.avi_snapshot_00.00_[2014.10.03_20.00.04]Za iznošenje smeća građani i grad Mediani duguju više od milijardu dinara, dok obaveze ovog preduzeća iznose 345 miliona. Bez obzira na to, Mediana je u poslednjih godinu dana poslovala pozitivno, i taj trend će da se nastavi i dogodine. Te je istaknuto na konferenciji za medije, održanom povodom godinu dana rada sadašnjeg menadžmenta preduzeća.

Mediana nema prekidač, kao neka od javnih preduzeća da pritiskom na njega iznudiu naplatu svojih potraživanja, niti ima nameru da prekine iznošenje smeća kako bi naterao osnivača da Mediani plati ono što joj duguje. Samo potraživanja od građana i grada premašuju cifru od milijardu dinara, i to je i razlog što Medijana trenutno preživljava, a ne napreduje, kažu u ovom javnom preuzeću.

Postoji način da grad izmiri deo svojih obaveza, kroz podršku na primer evropskim projektima u kojima učestvujemo, kaže predsednik Nadzornog odbora Mediane Bratislav Blagojević.

Bez obzira na velika potraživanja, Mediana je u proteklih godinu dana uspela da smanji dugovanja koja ima i da posluje pozitivno. Ukupne obaveze su u odnosu na prošlu godinu smanjene za 30 miliona, a samo troškovi su manji za 15 milona dinara. Zbog tolike uštede, najviše je trpeo vozni park, koji nije obnovljen 5 godina.

Uz ovakav trend rasta prihoda i smanjenja zarada nadamo se da ćemo naredne godine uspeti da nešto od voznog parka obnovimo, ističe direktor JKP “Mediana” Bratislav Vučković.

Ono što odnosi najviše novca Mediani su sudski sporovi za deponiju i ujede odštete za ujede pasa lutalica. Šansu za dodatnu zaradu i još veći prihod naredne godine u Mediani vide u zaživljavanju reciklažnog centra, koji je počeo sa radom.

 

By rezija