PRAVA ZA FINANSIJE 2

U rešenjima za porez na imovinu koja se ovih dana dostavljaju na adrese građana nema naznačenih prethodna dugovanja, što kod nekih izaziva zabunu da li i koliko duguju. U niškoj Upravi za finasije kažu da se poresko rešenje donosi samo za određenu kalendarsku godinu. Prethodni saldo obveznici sa većim dugovanjima za porez dobiće na opomenama, a oni sa manjim mogu da ih provere na šalterima Uprave.

Poreska rešenja za neke Nišlije jesu velika komplikacija – dok se jedni žale na velike iznose iz prethodne godine, drugi se bune zašto na rešenjima koje dobijaju nema naznačenog prethodnog dugovanja. U Odseku za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda pri Upravi za finansije kažu ni je to tako zato što se rešenja donose za određenu fiskalnu godinu, a stara dugovanja građani dobijaju na opomenama.

“Opomene se rade u skladu sa Zakonom o poreskom postupku, i to je početak naplate poreza. Oni sa većim dugovanjima dobiće opomenu, a oni sa manjim mogu doći do naših šaltera”

, kaže šef Odseka Nina Ilić.

Sredinom februara istekao je rok za plaćanje prve akontacije za one čiji su porezi na imovinu iz 2012. mirovali tokom protekle dve godine. S obzirom da od tada teče kamata – koja će, po novom, morati prva da se plati, to je alarmiralo građane da što pre počnu da plaćaju dug. Sada nema velike gužve, a dnevno za prijave ili pojašnjenja dođe njih stotinak.

PRAVA ZA FINANSIJE 2

“Došao sam da proverim, dobio sam rešenje za treću zonu, a ja sam u šestoj. Čekam oko 5 minuta, nije strašno”

, kaže Nišlija Vidoje Jović

Da je interesovanje građana za plaćanje poreza veće, potvrđuju i u resornoj Upravi.

“Građani su se u ovom prvom tromesečju dosta revnosno odazivali. Naredna akontacija na naplatu dospeva 15. maja, sledeća je 14. avgusta, i 14. novembra”

, dodaje šef Odseka naplate Nina Ilić.

U Upravi za finasije podsećaju da onima koji ne plaćaju ili ne prijave svoju imovinu slede kazne. Službe ove uprave će, kažu, najpre podnositi prijave za neprijavljene objekte, a onda i za neizmirene obaveze. Poreski dužnici obaveze mogu da otplaćuju i na rate, najviše 24.