dom zdravlja akademijaDom zdravlja nije još otplatio sve dugove, ali više ne grca pod njima. Međutim, tvrde da im fale lekari! Sa takvim bilansom, dočekuje 70. godišnjicu od osnivanja primarne zdravstvene zaštite u Nišu Dok u Ministarstvu smatraju da je Dom zdravlja dobro prošao u raspodeli dozvoljenog broja radnih mesta, direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan očekuje da će uspeti da izdejstvuje bar još neko.

Milorad Jerkan, direktor DZ Niš
Milorad Jerkan, direktor DZ Niš

Mi nismo baš najzadovoljniji, nešto je manji broj radnika sagledan od onoga koji bi nam trebao. Ali, još ćemo razgovarati, pregovarati, mislim da ćemo naći najadekvatnije uslove za rad u budućem periodu, kaže Jerkan.

Iz ove ustanove je za godinu i po dana otišlo 220 radnika, od toga 70 lekara. Neka nova zapošljavanja deficitarnih lekara Ministarstvo zdravlja će dozvoliti, ali za ukupno odobren broj zaposlenih smatraju da nije mali.

Dom zdravlja Niš trenutno zapošljava 1.161 radnika. Ako uporedite, videćete da je to veći broj zaposlenih nego u beogradskim kliničko bolničkim centrima, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

BERISLAV VEKIĆ, državni sekretar Ministarstva zdravlja
Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja

Vekić, koji je u Nišu prisustvovao obeležavanju 70 godina od osnivanja primarne zdravstvene zaštite, kaže da je zadovoljan radom Doma zdravlja u Nišu. kako navodi, ovaj menadžment nasledio je blizu 300 miliona dinara duga. Sada duguje 13 miliona i to vraća reprogramom. Međutim, slika je u drugim domovima zdravlja sasvim drugačija, zbog čega se razmatra mogućnost vraćanja primarnog zdravstva pod patronat države. Jer, kako kaže, 0,8% poliko se izdvaja iz budžeta lokalnih samouprava ni približno nije dovoljno. Dug prema veledrogerijama dotakao je 9,6 milijardi dinara!

Vekić kaže da su dugovanja DZ Leskovac 180 miliona, Ćuprije 170 miliona a da Zdravstveni centar Knjaževac duguje 117 miliona dinara.

Na crnom spisku blokiranih nema Niša. Nadležni u gradu kažu da je obaveza svih da se poboljša primarno zdravstvo, ma koliko vremena bila teška.

Na svečanoj akademiji u domu zdravlja dodeljene su plakete i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima.