"Dva minuta tišine" za Aleksin zakon

aleksin zakon (2)Na dan kada bi Aleksa Janković, dečak koji se pre par godina ubio u Nišu zbog vršnjačkog nasilja, napunio 19 godina, u 10 gradova Srbije održan je protest za usvajanje “Aleksinog zakona”

Cilj samo jedan – da se ukaže državi, roditeljima, prosvetnim radnicima da je vršnjačko nasilje svakim danom sve ozbiljniji društveni problem.

Nije samo Aleksa žrtva vršnjaka. Ne mogu da ne pomenem Aleksu, Anđelu, Aleksandra, Mahera, Denisa, Vukašina iz Vršca. I Vršac je danas uz nas. To je poražavajuće za državu i sistem. Otuda ovaj miran protest kojim skrećemo pažnju da je konačno došlo vreme da stanemo na put vršnjačkom nasilju, kaže majka pokojnog Alekse Dragana Janković.

Majka pokojnog Alekse kaže da je ponudjeni zakon dopuna postojećeg i odnosi se na pooštravanje kazni za prosvetne radnike, ali i za decu i roditelje čija su deca nasilna u školi.

Moram da vam kažem da je ušao u skupštinsku proceduru 11. februara, da je jednoglasno izglasan da uđe na razmatranje, tako da mi očekujemo pozitivni ishod jer smatramo da će to sprečiti nasilje u školama, dodaje Janković.

Aleksa Janković, skočio je sa terase stana u kojem je živeo 10. maja 2011. godine, zbog, višemesečnog zlostavljanja vršnjaka u Osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika”.

Prekršajni sud u Nišu izrekao je maksimalne zakonske kazne niškoj Osnovnoj školi i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli propisane mere za sprečavanje dugotrajnog i brutalnog vršnjačkog nasilja.

Škola je kažnjena sa 500.000 dinara, a direktorka sa 50.000 dinara zato što su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o prekršajima.

 

One thought on “"Dva minuta tišine" za Aleksin zakon

  1. U Nišu je nasilje u školama sve veće. Na žalost, isto se prikriva, svakodnevno. Odgovorni u školama iz straha od “rušenja ugleda škole” po direktivi nadležnih iz školske uprave grada, ovaj problem rešavaju jednostavno, zataškavanjem ! Na sreću pa postoji neka televizija u gradu kao TV Zona, pored one koja je prijatelj svih vlasti pa izbegava ovakve teme, koja izveštava i otvoreno govori o ovom problemu !

Comments are closed.