TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura VESTI

DVE DECENIJE FRANCUSKOG INSTITUTA U NIŠU (VIDEO)

Francuski institut u Nišu obeležava 20 godina postojanja i rada. Za sve to vreme promoviše francuski jezik i kulturu kroz razne događaje, kao što je muzičko takmičenje “Frankofona pesma”. Ovaj veliki jubilej obeležavaju izložbom „Caričin grad” u Oficirskom domu u Nišu i Danom otvorenih vrata.

Već 20 godina Francuski institut u Nišu promoviše francuski jezik i kulturu, kroz razne događaje i susrete u svim oblastima umetničkog stvaralaštva – bilo da su to pozorišne i cirkuske predstave, filmski, književni, strip festivali, festivali digitalnog stvaralaštva, kaže Monika Damnjanović iz Francuskog instituta.

Dve decenije postojanja Francuski insistut obeležava izložbom „Caričin grad“ u Oficirskom domu u Nišu, kao primer francusko – srpske naučne saradnje.

Dvadeset godina nije mala stvar. Taman možemo svi da doprinesemo i poboljšavamo još više i razvijamo zajedno u svim strukturama.

Francuski institut je partner Grada Niša. Tu je da pomogne i da se grad promoviše na međunarodni način.

Francuski institut od osnivanja zrači u kulturnom smislu i univerzitetskoj saradnji. Imate bitne događaje, koji su upečatljivi u Nišu. To su konkurs Frankofone pesme. Imamo tu sreću što možemo da organizujemo taj konkurs, kaže direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere. 

Naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, kulturnog i prosvetnog operatera Ambasade Francuske, Francuski institut ima svoja sedišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Trudimo se svih 20 godina da sa Francuskom preko ovog insituta održavamo dobar odnos. Mislim da je taj sadržaj na lokalu jako važan zbog popularizacije, pre svega, francuskog jezika. Svesni smo da imamo u Nišu i srednje škole koje uče francuski jezik. Imamo katedru za francuski jezik. Grad Niš sa Ambasadom Francuske učestvuje na različitim projektima, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta.  

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com