TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Udarne VESTI

DVE OSOBE POGINULE U RUDNIKU U LUBNICI, U PONEDELJAK DAN ŽALOSTI U ZAJEČARU

U nesreći u rudniku Lubnica, u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja JP PEU Resavica, kod Zaječara, nastradala su dva radnika na separaciji prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem.

Do nesreće je došlo jutros oko 10.30 časova i precizira da je separacija objekat na površini, iznad rudnika, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Povrede je zadobio još jedan radnik rudnika, a do nesreće je došlo kada se sa zida bunkera obrušio materijal, pri čemu su radnici propali do dna bunkera koji se nalazi na visini od oko šest metara, prenose lokalni mediji.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je da će u ponedeljak biti  Dan žalosti na teritoriji tog grada, povodom tragične smrti dvojice rudara, i  porodicama i kolegama nastradalih rudara uputio saučešće.

“Zaječar ne sme i neće nikada zaboraviti rudare koji su nastradali u ovom događaju. Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebljive. Upravo su njihov svakodnevni trud i rad u obavljanju ovog teškog posla, vredni poštovanja a njihova tragedija veliki gubitak”, naveo je gradonačelnik u saopštenju.

Na mesto tragedije, kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, upućena je rudarska inspekcija, a u Zaječar je otišla i resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović

Večeras preliminarni izveštaj inspekcije o nesreći u rudniku Lubnica

Rudarska inspekcija je odmah izašla na teren i ispitivanje svih okolnosti zbog kojih je došlo do nesreće u rudniku Lubnica kod Zaječara je u toku i večeras se očekuje preliminarni izveštaj, a kompletan finalni izveštaj za oko dva dana, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je navela da se danas u popodnevnim časovima dogodila tragedija na objektu separacije uglja u rudniku Lubnica u okviru javnog preduzeća Resavica, gde su dva radnika, od kojih je jedan poslovođa, tragično izgubili svoje živote.

“Rudarska inspekcija je odmah izašla na mesto događaja i ispitivanje svih okolnosti zbog kojih je došlo do nesrećnog događaja je u toku, tako da sam sigurna da ćemo preliminarne izveštaje imati već večeras, a kompletne finalne izveštaje za jedno dva dana, kao što je to neka praksa, to je bar očekivanje”, rekla je Đedović Handanović, koja je nakon nesreće obišla rudnik.

Ministarka je izrazila najbudlje saučešće porodicama stradalih rudara i istakla da su naše misli i naše molitve sa njima u ovim teškim trenucima.

“Jedan rudar je bio prisutan i našao se takođe u okviru te nesreće, on je zadobio lakše telesne povrede, pokušao je da pomogne svojim kolegama”, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da ga je videla i popričala malo sa njim, da on nema vidnih povreda i da je pravo čudo kako nema većih povreda i ozleda jer je, kako je navela, prošao kroz ceo bunker koji je visok osam metara, kao i da je tu bilo prisutnih radnika koji su pokušali da pomognu.

“Moram da kažem da lično saučestvujem u bolu porodica budući da je moj otac bio rudar i sećam se da je govorio da je to najrizičniji posao na svetu i da svaki dan kad odeš na posao ne znaš da li ćeš se vratiti”, zaključila je Đedović Handanović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com