EI holding izbegao stečaj

EI holding izbegao stečaj

EIEI Holding je, za sada, izbegao stečaj. Privredni apelacioni sud ukinuo je rešenje Privrednog suda u Nišu o pokretanju stečajnog postupka u ovoj korporaciji. Holdingu je data šansa da pokuša da se izbori za reorganizaciju po unapred pripremljenom planu. Ročište je zakazano za 2. septembar.
Priča je prilično komplikovana jer je Agencija za privatizaciju stečajni postupak pokrenula još juna 2015, i na osnovu toga sud je otvorio predstečajni postupak. Nešto kasnije, EI Holding predao je UPPR i traži da se do odluke o tome zaustavi stečaj, što je Apelacioni sud i usvojio.

Zakon naleže da se prvo raspravlja o UPPR-u pa onda o stečaju. Videćemo u narednim mesecima da li ima volje među poveriocima, a pre svega da li ima političke volje u Ministarstvu privrede da se pomogne Elektronskoj industriji, kaže za Zonu plus direktor EI Holdinga Aleksandar Popović.

Dugovi EI holdinga iznose oko 3,7 milijardi dinara. Najveći poverioci su Republički fond za razvoj, Republička direkcija za robne rezerve, grad Beograd, grad Niš, niška Gradska stambena agencija, banke i zaposleni. Popović kaže da je UPPR način na koji mogu da se namire u mnogo većem procentu.

Aleksandar Popović
Aleksandar Popović

EI holding ima značajnu imovinu koja bi se kroz bankrotstvo na neki način izgubila. Pravo korišćenja zemljišta, koje je značajno, gubi se otvaranjem bankrotstva, odnosno stečajnog postupka. Državni poverioci bi ostali uskraćeni za tu vrednost, kaže Popović.

Kako je donet Zakon o konverziji zemljišta, može da se uradi konverzija od prava korišćenja u pravo svojine, da se to zemljište proda i da se namire poverioci. Poverioci bi dobili i udeo u vlasništvu Holdinga. Prema rečima Popovića, reorganizacija bi omogućila i opstanak četiri Holdingova zavisna preduzeća – Ei Elmaga i Ei komerca u Nišu, i Ei Pionira KT i Ei Pionira UKT u Zemun Polju. Privredni sud u Nišu odluku će doneti 2. septembra.
90 odsto zavisnih društava pušteno je da odu u stečaj, ali ove firme, kao zdravo jezgro, treba da ostanu, smatra Popović.