"Eko škola" u OŠ "Stefan Nemanja"

"Eko škola" u OŠ "Stefan Nemanja"

EKO SKOLA 2U kakvom je stanju biljni i životinjski svet, brinemo li dovoljno o životnoj sredini, koje vrste izumiru? Na ova pitanja učenici osnovne škole „Stefan Nemanja“ pokušali su da odgovore izložbama, radionicama, maskama, filmom. Sve je deo međunarodnog projekta “Eko škola”, a učenici i nastavnici pročuju da je očuvnje prirode obaveza svih.
Čitava priroda u holu osnovne škole “Stefan Nemanja” u Nišu. Da nam životna sredina šalje crveni alarm, pokušali su u svojevrsnoj eko školi da ukažu svi – od predškolaca do maturanata. Kada je reč o životinjskim vrstama, koje su životinje najugroženije, pričali su najmlađi.

Ni biljni svet nije imun na štetne uticaje i nebrigu, poručuju učenici. Najveći problem je otpad, koji bi mogao da se iskoristi i za reciklažu. O tome su osmaci govorili u svom filmu.
Da eko sistem bude zaštićen, brinulo je 20-ak pripadnika Eko patrole. U stvarnom svetu bi, kažu, zbog nemarnosti pojedinaca, patrola imala puno posla.

“Ljudi uopšte ne vode računa gde bacaju otpad, a nisu ni svesni da mnogo zagađuju okolinu”, ocenjuje Natalija Simić iz Eko patrole

U školi Stefan Nemanja dodaju da su cele prošle godine pažnju posvećivali zaštiti životne sredine, pa zato i učestvuju u međunarodnom projektu “Eko škola”. Podrška je stigla i iz opštine Pantelej, a za projekte o ekologiji narednih dana biće raspisan javni konkurs.

“Mi ćemo sufinansirati ili finasirati udruženja, institucije ili fizička lica, koja su sa teritorije opštine Pantelej”, poručuje zamenik predsednika opštine Andrija Milosavljević

O očuvanju reka, parkova, vazduha treba učiti od najmanjeg uzrasta – potvrđuje i direktor JKP “Mediana”. Učenici su izveli i predstavu “Naše jezero”, a glavna poruka Eko dana u školi “Stefan Nemanja” glasi – probudimo se, vreme izmiče![mom_video type=”youtube” id=”4Z32J_L6l2M”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com