TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

EKONOMISTI: POSTEPENO UKIDANJE OGRANIČENIH CENA ŽIVOTNIH NAMIRNICA (VIDEO)

Cene mleka, šećera, brašna i jestivog ulja su i dalje ograničene. Početkom feburara Vlada Srbije ukinula je ograničenja cena mesa i do sada nije poskupelo. Ekonomisti procenjuju da bi, ako bude poskupljenja, cene zbog povećanja trgovačkih marži mogle da budu do 10 odsto veće.

Građani kažu da im je i ovako sve skupo i da očekuju poskupljenja i ostalih životnih namirnica kojima će Vlada postepeno da ukida ograničenja.

Od 9. februara država više ne ograničava cene određenih vrsta svinjskog i pilećeg mesa. Prema rečima ekonomista uskoro se očekuje i ukidanje ograničenja cena i za ostale životne namirnice.

Počeli smo sa ukidanjem ograničenih cena za meso, a u narednom periodu možemo da očekujemo ukidanje i ostalih ograničenih cena osnovnih životnih namirnica, postepeno. Neće biti ekonomski ispravno ukinuti ograničenja svih cena jer bi to bio veliki udar na inflaciju i stanovništvo. Potrebno je da se stanovništvo stabiliše i uvidelo se da bi i dalje ograničavanje cena u ovako relativno stabilnom tržištu dovelo više do negativnih nego do pozitivnih posledica”, kaže Snežana Radukić sa Ekonomskog fakulteta u Nišu. 

Iz Ministarstva trgovine uveravaju građane da se ozbiljno bave ovom situacijom i da se neće dozvoliti nagli rast cena. Građani, pak, ocenjuju da im je sve skupo.

Ekonomisti ističu da je glavni cilj države da obezbedi stabilne cene i redovnu snabdevenosti tržišta ali da cene zavise od makroekonomskih uslova.

Cene bi mogle da se povećavaju sve dok ima kupovne moći, a stanovništvo je na samoj granici, da priušti sebi meso i ostale životne namirnice, ali će se ova cena mesa prema istraživanjima zadržati u dužem vremsnkom periodu. Može neznatno da poksupi zbog povećanja trgovačke marže za oko 10 odsto, ali u tržišnoj utkamici kupci će biti na starni onih proizvođača koji nisu povećali cenu”, kaže Radukovićeva.

Inače, Vlada Srbije je zbog stabilizacije tržišta usvojila odluku o uvođenju uvozne takse od 15 dinara po litri mleka i za Gaudu kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, kako bi se zaustavio pad cena otkupnog mleka na tržištu, sprečio prekomerni uvoz odnosno zaštitili srpski proizvođači.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com