EKONOMISTI:INFLACIJA ZA SADA, POD KOTROLOM (VIDEO)

EKONOMISTI:INFLACIJA ZA SADA, POD KOTROLOM (VIDEO)

Možda nas očekuje i dalje povećavanje cena osnovnih životnih namirnica, ali će do kraja godine inflacija blago pasti, poručuje ekonomista prof. dr Boban Stojanović. Kako je kazao, značajniji pad inflacije očekuje se tek naredne godine. Zato bi, dodaje, kreatori ekonomske, fiskalne i monetarne politike trebalo da udruže snage i da nizom mera utiču na stabilizaciju.

Da li vam se čini da sada u prodavnici date mnogo više para za mleko, šećer, ulje I druge osnovne životne namirnice, nego ranije? Koliko je sve poskupelo? Hoće li cene rasti i u narednom periodu? Ekonomista prof. dr Boban Stojanović kaže da država pokušava da indirektnim merama utiče na stabilnost tržišta, između ostalog, i tržišta mesa.

Ako je nešto na slobodnom tržištu, ono se formira u odnosu ponude i potražnje. Možda nas očekuje i dalje povećanje, ali ako govorimo o nekom proseku svih cena, očekuje se blagi pad inflacije do kraja godine, a nešto značajniji pad inflacije u sledećoj godini, objašnjava prof. dr Boban Stojanović. 

Stojanović objašnjava da je važno da kreatori ekonomske, fiskalne, monetarne politike udruže snage I da nizom mera utiču na stabilizaciju.

Recimo, preko referentne kamatne stope, preko drugih mehanizama. Ovde se čulo da ne treba povećavati kamatne stope, ali da treba povećavati osnovicu za oporezivanje, dodaje Stojanović. 

Kada se govori o mikroekonomiji, preduzeća će biti suočena sa nešto otežanim uslovima finansiranja projekata I investicija, dodaje prof. dr Boban Stojanović, koji je inače i član predsedništva Saveza ekonomista Srbije.

Kako je kazala guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, krajem ove godine inflacija bi trebalo da bude upola niža nego početkom 2023. Prema njenim rečima, cene većine primarnih proizvoda su u padu, uključujući i cene poljoprivrednih artikala, metala i nafte.

Sa druge strane cene ostalih energenata stabilizovane su zbog toplog vremena u poslednjem tromesečju 2022. godine, visoke popunjenosti skladišta gasa i mera ograničenja potrošnje energenata.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com