ELEKTORSKE SKUPŠTINE ZA MAKEDONSKU, CRNOGORSKU, HRVATSKU I GORANSKU ZAJEDNICU (VIDEO)

ELEKTORSKE SKUPŠTINE ZA MAKEDONSKU, CRNOGORSKU, HRVATSKU I GORANSKU ZAJEDNICU (VIDEO)

Elektorska skupština makedonske nacionalne manjine

Sem neposrednih izbora za nacionalne savete 20 nacionalnih manjina u Srbiji, održane su i elektorske skupštine za makedonsku, hrvatsku, crnogorsku i goransku nacionalnu zajednicu.

Elektorske skupštine, umesto neposrednih izbora, održane su kod onih nacionalnih manjina gde je broj građana koji su upisani u posebni birački spisak tih manjina manji od 40 odsto svih pripadnika manjine koji su se tako izjasnili na prethodnom popisu iz 2011.

VELIČKOVSKI I U NAREDNE ČETIRI GODINE NA ČELU MAKEDONSKE ZAJEDNICE U SRBIJI

Borče Veličkovski

Kada je reč o makedonskoj nacionalnoj zajednici, na održanoj elektorskoj skupštine je od 57 prisutnih elektora (od ukupno 59 prijavljenih) čak 56 glasalo za listu Borče Veličkovski, dok je jedan listić bio nevažeći.

To je peti mandat Veličkovskog na čelu makedonske zajednice u Srbiji.

U izjavi za TV Zona plus posle skupštine, Veličkovski kaže da nastavalju sa ostvarivanjem ciljeva iz Nacionalne strategije makedonske nacionalne zajednice u Srbiji.

To su ostvarivanje i dalji razvoj već stečenih prava u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku i pismu, oblastima kulture, informisanja na maternjem jeziku i u službenoj upotrebi jezika i ćiriličnog pisma.

Govoreći o obrazovanju na makedonskom jeziku sa elementima nacionalne kulture, Veličkovski kaže da je cilj da se, osim već 10 postojećih odeljenja u osnovnim školama ( u Jabuci, Kačarevu, Novom Sadu, Vršcu, Subotici, Plandištu, Gudurici, Hajdučici,  Leskovcu i Bogojevcu), otvore i odeljenja u Nišu, Vranju i Kraljevu u kojima će đaci, pripadnici makedonske nacionalne manjine, učiti svoj maternji jezik i elemente kulture.

 

 

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com