ELEKTRIČNA VOZILA SVE POPULARNIJA I U NIŠU (VIDEO)

ELEKTRIČNA VOZILA SVE POPULARNIJA I U NIŠU (VIDEO)

Prodaja električnih vozila u Evropskoj Uniji skoro se udvostručila u 2019., pa su automobili na struju prošle godine činili 4,4% ukupne prodaje novih vozila na tom tržištu.

Njihova popularnost raste i u Srbiji o čemu svedoči i interesovanje na niškom virtuelnom sajmu automobila koji traje do kraja godine.

Jeftinija i bešumna vožnja bez izduvnih gasova prednost su električnih vozila koja su sve popularnja u Srbiji.

Pet malih dostavnih vozila na električni pogon su odnedavno sastavni deo poštanske flote. Ovim elektromobilima će se obavljati dostava pošiljaka u najužim gradskim jezgrima Beograda, Niša i Novog Sada.

PR niškog prvog virtualnog Sajma automobila Maja Vodeničarski kaže da je za dve nedelje sajamske onlajn prezentacije više od 50.000 građana kliknulo da pogleda svoje omiljene brendove četvotočkaša.

Zvezda sajma je kineski ZhiDou i jedan je od najprodavanijih elektro vozila širom sveta.

U Srbiji raste interesovanje za nova hibridna i električna vozila koja se mogu kupiti za manje od 20.000 evra otkako je Vlada Srbije marta odlučila da subvencioniše njihovu kupovinu sa 2.500 do 5.000 evra.

Ipak, da bi ova subvencija u potpunosti imala efekta, neophodna je i adekvatna infrastruktura, odnosno punjači za vozila koji se trenutno nalaze tek na nekoliko lokacija.

Za sada su veći gradovi u Srbiji opremljeni punjačima.

Na ovom polju se stvari razvijaju i prema najavama nadležnih širom auto-puteva u skorijem periodu biće postavljeno još 15 tzv. DC punjača.

Inače, jedan punjač u proseku napuni vozilo, zavisno od marke automobila, od 0 do 80% za oko 40 minuta.