ELEKTRONSKE USLUGE ŠTEDE VREME I NOVAC (VIDEO)

ELEKTRONSKE USLUGE ŠTEDE VREME I NOVAC (VIDEO)

Jesu li nam elektronske usluge promenile život i vratile dostojanstvo ? Neke sigurno jesu.

To znaju svi koji su poslednjih godina podnosili zahtev za pasoš ili ličnu kartu. Nerado se sećamo pribavljanja dokumenata i čekanja u redovima pred šalterima, jer već više od decenije Ministarstvo unutrašnjih poslova elektronski zakazuje termine. Među prvima je podržalo razvoj elektronske uprave i pokazalo da se sistem usluga koje pruža građanima može modernizovati.

U više od 80 policijskih stanica, na preko 130 šaltera MUP-a Srbije, za 11 godina otkako postoje elektronske usluge, zakazano je oko 2.150 000 termina za izdavanje pasoša ili ličnih karata. Navala za nova dokumenta izražena je najviše u ovo doba godine, kada bi mnogi da putuju u inostranstvo.

Evropska unija je pre svega zajednica ideja I vrednosti. Osnovne vrednosti na kojima počiva Evropska unija od svog osnivanja do danas su dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, pravda I prava građana. Jedno od osnovnih prava građana koja stoje u središtu EU je I pravo na dobru administraciju odnosno javnu upravu. Ovom idealu teži i Srbija, a EU je ponosna što može biti pouzdan partner u tom procesu, naročito od 2014. godine, kada je Srbija prvi put usvojila sveobuhvatnu Strategiju javne uprave. U proteklom periodu EU je podržala veliki broj projekata za unapređenje rada javne uprave I koncipiranje uprave kao servisa građana, izjavio je Martin Klauke iz delegacije EU u Srbiji.