Epidemija korone u Gerontološkom, zaraženo 15 korisnika i petoro zaposlenih (VIDEO)

Epidemija korone u Gerontološkom, zaraženo 15 korisnika i petoro zaposlenih (VIDEO)

Korona virus potvrđen je kod petnaest korisnika Gerontološkog centra u Nišu i petoro zaposlenih, potvrđeno je Zoni plus u Institutu za javno zdravlje Niš.

“U Gerontološkom centru trenutno od 199 korisnika koliko je na smeštaju SARS CoV-2 virus dokazan je kod 15 korisnika i pet zaposlenih. Zdravstveno stanje svih pozitivnih korisnika je dobro. Od 15 inficiranih korisnika pet je hospitalizovano po proceni infektologa. Ostali zaraženi korisnici su u domu izolovani u prostoru koji je predviđen kao crvena zona, i do trenutka pisanja odgovora su dobrog opšteg stanja. Njihovo zdravstveno stanje se intenzivno prati od strane ordinirajućih lekara i infektologa koji dolaze kao konsultanti.
Što se zaposlenih tiče, oni su dobrog zdravstvenog stanja i svi su na kućnom lečenju.
U domu su preduzete sve naložene mere i prijavljena je epidemija. Zdravstveno stanje ostalih korisnika je dobro spram njihovih godina i komorbiditeta (osnovnih bolesti). Pooštren epidemiološki nadzor je na snazi i sve mere koje je Centar za kontorulu i prevenciju bolesti dao. Podaci koje vam dostavljamo su podaci nakon sprovedenog testiranja svih
korisnika doma” – navodi dr Ivana Janićijević, epidemiolog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš u odgovoru na pitanja TV Zona plus.

GERONTOLOŠKI JE 2020. BIO VELIKO ŽARIŠTE

EVAKUACIJA ZARAŽENIH IZ GERONTOLOŠKOG CENTRA NIŠ
foto: Arhiva TV Zona plus, april 2020.

Podsetimo, u Gerontološkom centru u Nišu je aprila prošle godine bilo najveće žarište korone – od posledica je preminulo 50 korisnika. Tadašnji direktor Centra je uhapšen zbog sumnje da on, kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve mere za sprečavanje širenje zaraze kovid-19 u tom centru. U Gerontološkom centru bilo je zaraženo ukupno 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.