Epidemija "kvrgave kože" jenjava

kvrgava koža (1)Nodularni dermatitis ili kvrgava koža, bolest koja je početkom leta napala goveda u skoro čitavoj Srbiji polako prolazi. Sve je manje obolelih životinja, a vakcvinacija, koja je odmah sprovedena kod nezaraženih goveda, daje rezultate. Ekipe vetrinarskog inisituta Niš stalno su na terenu i upravo su se vratili iz Pčinjskog okruga, gde su kontrlisali stoku.

Za desetak dana trebalo bi de se sve vrati u normalu, kaže dr Zoran Raičević, iz Veterinarskog instituta Niš.

Od pet regiona južne Srbije jedino u selima oko Niša nema zaraze.
-Odmah čim je krenula epidemija uradili smo vakcinaciju, i evo ovde nema zaraze, a verujem da je neće ni bit, kaže dr Raičević.
Na teritoriji Srbije do sada su 22 opštine proglašene za zaražena područja od bolesti kvrgave kože, dok je devet upravnih okruga proglašeno ugroženim od te bolesti koja napada isključivo goveda, saopšteno je iz Uprave za veterinu Srbije. U sprečavanju širenja bolesti do sada je na human način ubijeno oko 620 životinja, dok je skoro deset životinja uginulo od posledica te bolesti.

Dimitrovgrad: Nema novih slučajeva bolesti kod goveda

A u Opštini Dimitrovgrad, nakon eutanazije tri grla goveda u selu Gornji Krivodol prošle nedelje, nema novih slučajeva “kvrgave kože”.

Đorđe Dimov, član lokalnog centra za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu bolesti noduralnog dermatitisa u Pirotskom okrugu za radio-televiziju Caribrod kaže da je vakcinacija protiv „nodularnog dermatitisa“ izvršena na celoj teritoriji opštine i da se ne očekuju novi slučajevi oboljevanja. Istovremeno procenjuje da se skidanje zabrane prometa stoke očekuje u narednih 20-ak dana.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com