Epidemija na vrhuncu, kontakti neprihvatljivi!

Epidemija na vrhuncu, kontakti neprihvatljivi!

Ne smemo se zavarati da je sve gotovo, “rep” epidemije može biti mnogo “žestok”, upozorio je epidemiolog Predrag Kon.

Srbija ulazi u šestu nedelju epidemije korona virusa kada je epidemiološka kriva u maksimumu, kaže Kon i napominje da bi potpuna zabrana kretanja sprečila da virus u narednom periodu uđe u neku osetljivu populaciju i dovede do eksplozije obolelih što bi, kako je upozorio, upropastilo sve što je do sada urađeno u suzbijanju epidemije u našoj zemlji.

Kon je kazao da su u narednom peridou mogucnosti dvojake: da virus uđe u neku osetljivu populaciju i dovede do ekplozije obolelih i da se vratimo unazad i upropastimo sve što smo uradili, a druga da je da se zbrane kontakti.

”Cilj zabrane je da se stigne do svesti ljudi da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku”, podvukao je Kon.

Naveo je da su u vreme praznika kontakti među ljudima česći i da je to najosetljiviji period kada se, kaže, lomi da li ćemo uspeti da potisnemo virus koji ima snagu i aktivnost samo onda kada ima mnogo zaraženih.

Kako je objasnio, postoji kritična masa kada se virus pokreće i može ponovo da dobije sposbnost i izaziva oboljevanja.

”Mi jesmo dobro i dalje, imamo malo povećanje u odnosu na juče, ali još uvek imamo zaravnjenje, nemao skok i to je ogromna stvar, ali nalazimo se u maksimimu i trebalo bi tako da nastavimo”, naveo je Kon.

Dodao je da ima podršku kolega epidemiologa u stavu da je zabrana kontakata apsolutno najbolja mera.

On je kazao će vernici ovaj vikend slaviti Uskrs u posebnim uslovima, ali da svi građani treba da shvate da se merama štiti život i da je to jedini razlog zbog čega se od građana tarži da ih poštuju.

””Mere su nekad jedini način. Ako vidite da niko ne sluša, aonda shvatitte da je bolje da fa zaštitite ikao ne sluša nego da ga pustite da uništi samog sebe. Mislim da je to racionalno razmišljanje koje dominira u svima nama””, rekao je Kon.

Kisić:Ne treba biti nestrpljiv, mada se vidi kraj

Vidi se kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i pokvarimo ono što smo marljivo postigli, a posle ponovo da se stežemo, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Tepavcević Kisić na pitanje kada se može očekivati ublažavanje mera protiv korona virusa.

Epodemiolog Predrag Kon rekao je da se još ne zna kako će ići ublažavanje mera, ali da će se pratiti i iskustva drugih zemljja, pre svega Kine.

Kaže da iznosi lično mišljenje i da će doći do popuštanja i relaksacije, a da neka prva popuštanja idu pre svega u pravcu starijih koji su bili u izolaciji, ali racionalno.

Kon je napomenuo da će poslednja mera, kako je rekao i Tiodorović, biti otvaranje škola.

Kisić je na konferenciji za novinare rekla da se sa stručne strane može podržati stav profesora Branisalva Tiodorovića o toku i opadanju epidemije početkom maja, i da po njoj takođe to nije dug period i da se može brojati u nedeljama.

Sve mere, rekla je , zavise od aktuelne epidemioloske situacije, , ali da je sada pravo vreme da damo sve od sebe.

Kisić napominje i da su neke zemlje u Evropi već najavile relaksaciju i otvoranje nekih obekata posle praznika, ali napominje da su različiti kriterijumi za to.

Naglasila je da ne postoji matematicki model, ali da je sigurno jedan od dobrih pokazatelja procenat pacijenata koji se primaju u bolnicu i zahtevaju raspirator.

“Mi imamo 136 pacijenata koji su vitalno ugrozeni i na repsiratoru. Svaki novi dan kada ne bude bilo smrtnih sliučajeva i prijema na repsirator bice dobri pokazatelji”, naglasila je Kisić.

Ona je istakla i da je dobro sto se i broj novozaraženih odrzava na stabilnom novu.

Kisić napominje da se pažljivo mora predvideti na koji način da se stariji vrate u zivotne tokove, a razmišlja se i o školskim kolektivima.

U svakom slučaju, ide toplo vreme, raste kolektivni imunitet i virus slabi, rekla je ona.