Epidemija tularemije u Zaplanjskoj Toponici

Epidemija tularemije u Zaplanjskoj Toponici

IZJZTrideset osoba obolelo je tularemije u selu Zaplanjska Toponica u opštini Gadžin Han. Tularemija je akutna zarazna bolest koju prenose glodari. Jedno dete leči se na Dečjoj klinici i jedna žena je na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, dok se ostali leče ambulantno, ističe doktor Branislav Tiodorovoć. Dodaje da je epidemija pod kontrolom lekara i stručnih ekipa.

Tularemija vlada u Zaplanjskoj Toponici. Trideset ljudi je obolelo od tzv. zečje kuge koju izaziva specifična bakterija. Povišena temperatura, bol u grlu, uvećanje limfnih čvorova – ovo su simptomi. Inkubacija može da traje i do 10 dana. Kada se otkrije na vreme uspešno se leči, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. Putevi prenosa su različiti, a ekipe instituta već rade na otkrivanju izvora zaraze.

Tiodorović ukazuje da je ove godine primetan znatan rast populacije glodara što ukazuje i povećan broj oboljevanja od mišje groznice u prirodnim žarištima bolesti u Srbiji. To su Stara i Suva planina. Veća epidemija tularemije u Srbiji bila je pre bombardovanja u okolini Soko banje kada je obolelo više od 200 ljudi.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com