TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

ESKOBAR: FORMIRANJE ZSO OBAVEZUJUĆE ZA KOSOVO, IMA NAPRETKA I RAZLOGA ZA OPTIMIZAM

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) iz perspektive SAD pravno obavezujuće u okviru sporazuma postignutog pre 10 godina između Beograda, Prištine i EU.

“Za SAD to je pravnoobavezujući sporazum između Srbije, Kosova i Evropske unije. Za nas je to obaveza jer smo podržali taj proces i jedna politička strana ne može iz toga da se povuče jednostrano, tako da tražićemo načine da tu ideju ostvarimo”, rekao je Eskobar za RTS, dodajući da je rok za to “odmah”.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Eskobar, koji je danas imao sastanke sa državnim vrhom Srbije, a dan ranije bio u Prištini, kaže da “ima napretka i razloga za optimizam”.

“Ne želim da prejudiciram ishod pregovora, ali želim da kažem jednu stvar – u kontekstu ove krize mislim da možemo da vidimo ne samo početak rešenja, već i priliku za novi dijalog u novoj paradigmi posmatranja dugoročnih rešenja za ovaj region”, rekao je Eskobar.

On je rekao da je zabrinutost ljudi koji su na barikadama na Severu KiM “legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana”.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIÆ/bs

Američki diplomata je ponovio da bi barikade trebalo mirno da uklone oni koji su ih i postavili i da se protivi dolasku srpske vojske na sever KiM jer, kako kaže, nije za “militarizaciju problema”, ali jeste za nastavak dijaloga i diplomatske kontakte.

Eskobar je ukazao da su SAD aktivan partner u pronalaženju rešenja za kosovski peroblem, ali dugoročno rešenje su, prema njegovim rečima, evropske integracije za ceo region.

“Zamislitie rešenje koje uključuje ceo region. Zamislite jednu ličnu kartu koja bi omogućila građanima ovog regiona da s njom prelaze granice u Evropi. To je vrsta rešenja kakvo tražimo”, rekao je Eskobar.

On je dodao da SAD ne preuzimaju rukovodeću ulogu u pregovaračkom procesu jer je većina pregovora tehničke prirode i vode se zbog procesa priključenja EU koja zato i preuzima inicijativu u implementiranju dogovora kao što je, npr. onaj o slobodnoj trgovini.

“Poruka koju sam doneo u Beograd je da u svakom konfliktu, u svakoj konfrontaciji i krizi, moramo da tražimo rešenja koja donose optimizam i bolju budućnost. Ja ne tražim rešenja za političare koji su uključeni u pregovarački proces, već za mlade ljude koji svakodnevno napuštaju ovaj region. Njima je rešenje potrebno hitno jer svakoga dana razmišljaju o tome da odu sa Balkana”, zaključio je Eskobar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com