TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija VESTI

ESKOBAR: NISAM KURTIJU DAO ROK, ALI…(VIDEO)

“Nisam Kurtiju dao rok, ali u petak treba da podnesem izveštaj Beloj kući”

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije želeo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

“Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, to je – pitao sam koji su naredni koraci. Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga”, naveo je Eskobar.

Na kraju, Eskobar je rekao da SAD hoće da “pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima” i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu. “Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti”, zaključio je Eskobar.

Eskobar: Formiranje ZSO je pravni zahtev za prištinsku vladu

Beograd, 7. juna 2023 – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vuèiæem jasno naznaèio da okretanje leða sporazumu znaèi okretanje leða Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravni zahtev za prištinsku vladu, i dodao da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula.

“Dakle, pričam o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključccima Evropskog saveta, u okviru Ohridskog dogovora. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi u proces evroatlantskih integracija, mora to da ispuni. Pitanje je da li će se ostvariti sada ili u okviru neke buduće vlade”, istakao je Eskobar na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da je Ohridski dogovor “sveobuhvatan” za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

“Tu se jasno navode odgovornosti obe strane. Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata”, poručio je on.

Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, “ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija”.

“Dakle, smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na KiM da se vrate u institucije. To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli”, napomenuo je Eskobar.

Na pitanje o eventualnom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, Eskobar je rekao da Rusija ima koristi od podela u Evropi.

“Smatram da Rusija nije zainteresovana da dođe do proširenja EU, da koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Istina je da je problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, ali mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije”, dodao je Eskobar.

On je ocenio da je Severna Makedonija bila važna u postizanju sporazuma, kao i da su predlozi Skoplja “manje-više uslađeni sa evropskim predlozima”.

Eskobar nije želeo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

“Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, to je – pitao sam koji su naredni koraci. (Specijalni izaslanik EU) Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on (Lajčak) mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali, to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga”, naveo je Eskobar.

Na kraju, Eskobar je rekao da su SAD posvećene da “pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima” i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

“Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti”, zaključio je Eskobar.

Eskobar: Ponekad se zanemaruje da odnosi SAD i Srbije prevazilaze trenutnu krizu

Beograd, 7. juna 2023 – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vuèiæem jasno naznaèio da okretanje leða sporazumu znaèi okretanje leða Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

Eskobar je izjavio da odnosi SAD i Srbije prevazilaze trenutnu krizu, što se ponekad zanemaruje.

”Odnosi SAD sa Srbijom i celim regionom prevazilaze trenutnu krizu, ali to sam morao da razjasnim, zato što se to ponekad zanemaruje”, rekao je Eskobar.

Obraćajući se novinarima u Beogradu, Eskobar je ocenio da su odnosi SAD i Srbije i dalje značajni, i da u njima dosta pozitivnih stvari.

”Zainteresovani smo da razvijamo bilateralne odnose sa Srbijom, kao i sve prilike koje ti odnosi mogu doneti u domenu obrazovanja, nauke, sporta i, pogotovo, biznisa”, rekao je Eskobar na obraćanju novinarima u Beogradu.

On je dodao da postoje planovi da Američka privredna komora u Srbiji poseti Vašington, kako bi se, kako je rekao, istražili načini da se prodube bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com