понедељак, јун 24

ESTETSKI FAŠIZAM: ‘KOKOŠKE’ NA MALOJ SCENI NIŠKOG TEATRA

0
17

Premijera predstave “Kokoške” otkriva mračnu stranu opsednosti lepotom, kaže autor teksta Žarko Jokanović, povodom premijere ove predstave 25. novembra na Maloj sceni niškog Narodnog pozorišta. Režirao ju je mladi Marko Jovičić koji ističe da su “Kokoške” u stvari tragikomična priči koja se odigrava u jednom kozmetičkom salonu i govori o teroru mladosti i lepote u svojevrsnom estetskom fašizmu.

PREMIJERA PREDSTAVE ‘KOKOŠKE’ OTKRIVA MRAČNU STRANU OPSEDNUTOSTI LEPOTOM

Da opsednutost lepotom i večitom mladošću poprima oblike društvene patologije, u najnovijoj predstavi “Kokoške” niškog teatra dočaravaju glumice niškog teatra Jasminka Hodžić, Vesna Josipović, Evgenija Stanković, Zorica Damjanović u saradnji sa gostujućim glumcima Aleksandrom Stevanovićem, Jovanom Krstićem i Danilom Milenkovićem.

Tekst za ovu predstavu o estetskom fašizmu napisan je još 2007. godine, ali je danas, kako kaže autor teksta“Kokoške”, još aktuelniji.

Urnebesni smeh biće lekovit samo ako se nakon njega zapitamo: Kako su duhovnost, inteligencija i emocije kapitulirali pred botoksom, filerima, silikonima i ostalom plastikom, koja od žena pravi voštane figure, trajno urušavajući njihovu prirodnu lepotu, koja pre svega ide iznutra.

Scenograf ove predstave je Andrej Marinović, a kostimograf Petra Fotez, Kompozitor Bata Zlatković , a lektor Nataša Ilić. Prva repriza predstave je 26. novembra od 20 sati.

 

Leave a reply