Evroatlanske integracije -bezbednost za sve

Evroatlanske integracije -bezbednost za sve

euSrbija, okružena državama članicama Evropske unije nema izbora. Njen put je put evropskih integracija, a jedino što može da bude prepreka na tom putu, jeste činjenica da kao narod ne možemo da se samoopredelimo i samodefinišemo. A oni koji u prošlosti nisu uspeli da se prilagode, nestali su sa istorijske scene. To je istaknuto na tribini Evroatlanske integracije-bezbednost za sve, u niškom Medija centru.

Put ka Evropskoj uniji je trnovit i potrebne su korenite reforme u svim segmentima društva, kako bi se dostigle kvalifikacije koje Evropa traži da bi nas primila u svoje skute, tvrdi profesor Ekonomskog fakulteta Boban Stojanović . Potrebno je pre svega raspisati referendum i proveriti koliko su ljudi spremni da idu tim trnovitim putem.

Mentalitet Srba je specifičan, tvrdi politikolog Slaviša Kovačević. Boluje od sindroma autodestrukcije ili konfuzije i ima problem sa samodefinisanjem. To je i kočnica bržem napretku na putu ka Evropi.

Proces pregovora Srbije i evropske unije o priključenju uveliko su u toku. Pred Srbiju je stavljeno 35 poglavlja u kojima stoji šta sve treba da se promeni kako bi mogla da bude primljena u evropsku porodicu .Skrininzi za prva 24 su završeni, ostalo je da se otvore poglavlja koja su i najbolnija za Srbiju. Jedno od njih je poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom.[mom_video type=”youtube” id=”pFiMo3fLfRA”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com