Evropski dan srčane bolesti obeležen u Niškoj Banji

NISKA BANJA RADON (3)Oko 20 miliona ljudi u svetu boluje od slabosti srca, a zabrinjava činjenica da je stopa obolevanja od ove bolesti u stalnom porstu.

Na Evropski dan srčane slabosti lekari Institurta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja upozoravaju da su gojaznost, dijabetes, hipertenzija i povećanje masnoća u krvi faktori koji doprinose porastu oboljevanja od srčane slabosti. Ipak, napominju da je srčana slabost bolest koja se može sprečiti promenom načina i stilova života.

Pacijenti moraju da vode računa o tome šta jedu i koliko tečnosti unose ukoliko imaju srčanu slabost. NISKA BANJA RADON (2)Što manje soli jer so povećava unos tečnosti, a tečnost povećava volumen odnosno količninu tečnosti u organizvu, tj. dodatno opterećuje srce, kaže direktorka Instituta“Niška Banja“ Marina Deljanin Ilić.

Srčanu slabost mogu izazvati prethodni srčani udar, bolesti krvnih sudova, povišen arterijski krvni pritisak, bolesti srčanih zalistaka, urođene srčane mane, plućne i bubrežne bolesti.

A simptomi bolesti mogu biti različiti – zamaranje, slaba tolerancija fizičke aktivnosti, nedostatak vazduha, nagle promene u težini, oticanje nogu…