„Evropski dani jezika“

SAJAM JEZIKANa desetak štandova u holu Mašinske škole „15.maj“ prikazani su kultura, običaji i jezik evropskih naroda. Izložba je priređena u sklopu obeležavanja Evropskog dana jezika, koji se krajem septembra obeležava u više od 45 država Evrope.

Buduće zanimanje đaka mašinske škole trebalo bi da bude vezano za mašinstvo. Ali učenicima ove niške srednje škole nisu bauk ni strani jezici. Na štandovima koje su posvetili evropskim narodima, njihovim običajima i jezicima su čuvena babuška, foto aparat Zenit, Ajfelova kula, italijanska pica. Na štandu države koju predstavljaju i malo priče na tom jeziku.

Štand sa šajkačom, solju i hlebom i crvenim paprikama ajvarušama, prikaz srpskih običaja i kulture. I srpski jezik, za koji nije potreban prevodilac.

U školi „15.maj“ kažu da su želeli da pokažu da i se i oni, kao tehnička škola uključe u obeležavanje ovog važnog datuma, koji slavi čitava Evropa.

Prikazaćemo i predstaviti jezik i običaje Norvežana, Nemaca, Francuza, Rusa. Sve ukupno desetak naroda i isto toliko jezika, kaže Ljubica Miladinović profesorka engleskog jezika.

Evropski dan jezika obeležava se u 45 država. Savet Evrope je inicirao obeležavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obeležava zajedno sa Evropskom unijom svake godine 26. septembra.

[mom_video type=”youtube” id=”9-MU3mGMhRY”]

One thought on “„Evropski dani jezika“

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com