TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

EVROPSKI PARLAMENT PONOVO POZVAO NA PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas sa 43 glasa “za”, devet “protiv” i pet uzdržanih, Izveštaj o Kosovu kojim se potvrđuje nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponavlja važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji kao ključnog za napredovanje obe strane na EU putu, ali i za regionalnu stabilnost i perosperitet.
Poslanici EP pohvaljuju povećanu političku stabilnost Kosova i pozdravljaju usklađivanje Kosova sa EU po pitanju sankcija prema Rusiji i snažnu solidarnost Prištine sa Ukrajinom.
Poslanici EP kroz izveštaj naglašavaju da je nezavisnost Kosova ”nepovratna” i pozivaju zemlje EU koje još nisu priznale Kosovo da to učine odmah.

“Kosovo je kontinuirano dokazivalo svoju posvećenost napredovanju u reformama vezanim za EU i pozicioniralo se kao veoma pouzdan partner, duboko usidren u evropskom i transatlantskom savezu. Nažalost, Evropska unija nije uspela da ispuni obećanje da će građanima Kosova obezbediti putovanje bez viza. Nadam da će ovo biti poslednji izveštaj koji pominje ovaj neuspeh”, poručila je izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon.
Ona je direktno pozvala Francusku i Holandiju da usvoje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane sa KiM.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com