Srbija će biti domaćin Evropskog prvenstva za košarkašice 2019. Godine, odlučila je međunarodna košarkaška federacija FIBA. Naša zemlja će biti domaćin dve grupe i završnice takmičenja: grupe će se igrati u Nišu i Zrenjaninu, a završnica šampionata u Beogradu.

Domaćin preostale dve grupe biće Letonija.

Generalni sekretar KSS Dejan Tomašević istakao je da su košarkašice najzaslužnije što će EP 2019. biti u Srbiji. Najavljuje da već od ponedeljka kreću pripremu i realizaciju ovako velikog događaja i zahvaljuje i gradovima Nišu, Zrenjaninu i Beogradu i njihovim čelnim ljudima, koji su prihvatili veliku obavezu.

Ono što je dobro je da smo izabrali gradove koje imaju iskustva sa organizovanjem velikih takmičenja i mislim da tu neće biti problema. Ovakvi događaji su sve zahtevniji i nadam se da ćemo za dve godine uspeti da se dovoljno dobro pripremimo, rekao je Tomašević.

Srbiju je na prezentaciji i sastanku Borda FIBA u Pragu predstavljao predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, a u delegaciji su se nalazili potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković, generalni sekretar Dejan Tomašević i članica tima za prezentaciju Magdalena Kokić.

Predsednik KSS Predrag Danilović bio je zadovoljan odlukom Borda FIBA.

Veoma sam ponosan na naš Savez i našu zemlju, imamo dovoljno vremena da sve uradimo kako treba i siguran sam da će Evropsko prvenstvo 2019. biti na visokom nivou, rekao je Danilović.

Konkurenti Srbiji za domaćinstvo bili su Rusija, Letonija i Izrael. Srbija je pre dve godine bila jedan od kandidata za domaćina EP 2017 za košarkašice, ali se FIBA tada odlučila za Češku.

Promoter Evropskog prvenstva 2019. biće košarkašica Nataša Kovačević.