EXIT Photo Team

Festival Exit proglašen je za najbolji u Evropi u 2017. godini, objavljeno je na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji. U glavnoj kategoriji, u konkurenciji 350 festivala iz više od 35 zemalja, Exit je pobedio osvojivši više od milion glasova publike i stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svetske muzičke industrije, saopštili su organizatori. Osim nagrade u glavnoj konkurenciji, Exit je osvojio i nagrade za “najboljeg festivalskog organizatora u Evropi” i nagradu “Take a Stand” za društveni aktivizam.

Pobednike Evropskih festivalskih nagrada bira publika iz cele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem. U saopštenju organizatora se navodi i da je ovo druga po redu “šampionska titula koju je festival osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine”. Prethodno je poneo titulu najboljeg evropskog festivala za 2013. godinu, a prema oceni Britanskih festivalskih nagrada 2007. je bio najbolji evropski festival van Ujedinjenog Kraljevstva.

EXIT Photo Team

Ove godine Egzit će biti biti održan od 12. do 15. jula, a osim glavnog događaja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, u okviru “Exit Freedom 2018” biće održano još četiri festivala.

Londonski Gardijan je rekao da je ono što Exit izdvaja od ostalih vodećih festivala, to što je nastao iz studentskog pokreta za demokratske promene u Srbiji, ali i celom regionu. Festival je prvi put održan 2000. godine koju su obeležile velike političke promene u Srbiji.