FABRIKA JURA ŽARIŠTE KORONE U NIŠU (VIDEO)

FABRIKA JURA ŽARIŠTE KORONE U NIŠU (VIDEO)

Žarište korona virusa trenutno je u fabrici JURA, kaže epidemiologo Branislav Tiodorović.

Tamo je od septembra do danas obolelo 68 radnika.

Zbog toga se sastao Krizin štab u Nišu kako bi preduzeli sve mere protiv širenja i sprečavanja zaraze.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da Krizni štab nema ingerencije da zatvori fabriku, ali poslodavcima nude pomoć Institua za javno zdravlje.

Kako je istakao, ova nedelja je test tokom trećeg talasa virusa, koji je stigao ranije nego što se očekivalo i da to potvrđuje povećanje obolelih, naročito u velikim kolektivima.

Tidorović dodaje da ukoliko broj obolelih bude sve veći da će škole iz predostrožnosti preći na onlajn nastavu a da postoji mogućnost da se uvede i obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru.

Iako je Niš u mnogo boljoj poziciji u odnosu na Beograd u kome je sve veći broj obolelih potrebno je preduzeti sve epidemiološke mere protiv širenja zaraze.

Žarište u Nišu je trenutno fabrika JURA iz koje se u kovid ambulati javalja dnevno po jedan pacijent. Procene su nesigurne i ova nedelja je test, istako je Tiodrović.

Na Kriznom štabu je istaknuto da su najviše oboleli starosne dobi od 20 do 40 godina, većinom sa lakšom kliničkom slikom.

Epidemiološke mere najmanje poštuju studneti i srednjoškolci istako je Tiodorović. On je dodao da je žarište korone u fabrici Jura u kojoj radi oko 2.500 radnika iz Niša, Doljevca, Aleksinca, Merošine treba kontrolisati zbog čega je i održan sastanak Kriznog štaba u Nišu.

U oktobru u Nišu je od korone obolelo 39 lica, kažu u Insitutu za javno zdravlje i dodaju da je u svim socijalnim ustanovama i gerontološkim centrima odjavljena epidemija Covid 19.

U Domu zdravlja Niš dnevno se pregleda od 250 do 300 pacijenata. Od tog broja dnevno se na Infektivnu kliniku uputi tri do četiri pacijenta, što je duplo više nego prethodne sedmice.

Iz niškog Doma zdravlja napominju da se dnevno obavi po 50 tzv prvih pregleda a da su svi ostali kontrolni. Dnevno lekari Doma zdravlja urade od 80 do 100 seroloških testova od kojih su od četiri do šest IGM pozitivno.